Megint egy olyan receptet hoztam, ami kb. 150 Ft/fő áron készült. Mert én ilyen vagyok, hogy olcsón is főzőcskézek. Anno volt időm megtanulni, hogyan lehet (aránylag) egészséges, ám laktató ételt fillérekből varázsolni. Tessék, ki lehet próbálni egészen nyugodtan! 🙂
A máj egyébként egészen magas vastartalommal bír, ami a téli időszakban határozottan pozitív dolog. Friss zöldséget nem sokat lehet elérhető áron találni, hisz a normális ízű paradicsom 600 Ft körül kezdődik kilós áron, így marad a mirelit.
Májas–zöldséges tészta
Hozzávalók 4-5 főre:
- 500 g csirkemáj
- 500 g copfocska száraztészta
- 450 g fagyasztott zöldségkeverék
- 1-2 ek olaj
- só, bors, fokhagyma, pirospaprika por
- 1 kis doboz tejföl
- 4-5 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
- A csirkemájat előkészítjük: négyfele vagdossuk.
- Egy (teflon) edényben olajat melegítünk, ezen megpirítjuk a májat. Adunk hozzá borsot, fokhagymát. Sót nem, hisz csak a legvégén szabad sózni a májat, különben megkeményedik! Erre kerül a fagyasztott zöldségkeverék, majd a pirospaprika por. Összeforgatjuk.
- Hozzáadjuk az egész csomag száraztésztát (én copfocskát kaptam elő a szekrényből; reklám nélkül az egyik “diszkont” boltban most 95, a másikban 99 Ft a tojás nélküli száraztészta 500g-os kiszerelésben), felöntjük egy jó liternyi vízzel, és ha felforrt, megsózzuk. Kb. 5 kk só kellett bele nekem. Fedő alatt kis lángon készre főzzük. Nagyjából 30 perc alatt készen van az egész.
- Tálaláskor a tetejére teszünk 1 ek tejfölt és kevés reszelt sajtot.
Jó étvágyat! 🙂
Olcsó és finom.a párommal imádjuk a csirkemájat,meg fogom szintén csinálni.a csirkemájat tényleg lehet sózni,csak a sertés keményszik meg.
A csirkemájat felhasználás előtt és közben is nyugodtan lehet sózni-évek bevált tapasztalata és halál puha marad. Akkor lesz kemény ha túl főzzükk…
Ez tényleg kijön ennyiből. Fél kg fagyasztott csirkemáj /peny market/ 200 Ft-de nem kell csak a fele egy adaghoz tehát 100 Ft. 15 dkg tészta -mondjuk 25dkg -ból ami 150 Ft mondjuk 100 Ft-és a két evőkanál olajra és kiegészítőkre számoljunk szintén egy százast. Ez így 300 Ft és két adag. Tehát kb ra ,de kijön a megadott árból. Nem mindegy hol vásárolsz,ha piacon fele annyi minden.
az a baj hogy nekem ez 550ft-böl jött ki
🙂 Akkor elmegyek papnak, hisz a jó pap is holtig tanul 😉
Semmi probléma, ez egy tésztás lehetőség, mindenki saját ízlésének megfelelőt készít. 🙂 Ha az ember szegény, akkor a farhát részből is ételt készít, aminek nagy része csont és bőr, mégis húsnak hívja. Én szegény vagyok, és felhasználok mindent.
Attól függ, miből milyen márkájút vásárol az ember. Ha pl. a száraztésztát nézzük, abból is létezik 95 forintos és 1600 forintos ugyanolyan kiszerelésben, a házilag készítettet nem számítva. Nézzük tovább a hozzávalókat, következzen a zöldségkeverék. Van olyan márkájú és ún. saját márkás termék, ami közt több száz Ft különbség van. Ebből a közel 200 Ft-ost vettem alapul, mert azt használom, illetve igen, megvettem a 299 Ft-ért adott kilós kiszerelésűt szilveszterkor, így is nincs 150 Ft a 45 dkg-nyi mennyiség. A csirkemájat én az egyik “olcsó” boltban vettet használtam, 235 Ft volt a 500 g-os kiszerelésű, fagyasztott termék. Tudom, hogy nem magyar, de csirkemáj és olcsó. Nem kötelező a luxus minőségű termékeket megvenni és használni, valamint azt mindenkire kötelező érvénnyel kiterjeszteni. 🙂
Összeadtam, alsó hangon 1400 ft. Ez öt főre 280 ft/adag.
Aminek két lába van (baromfi) annak a máját szabad sózni.
Hát nem lehet rossz de maradok a krumplinál köretnek vagy inkább a rizsnél ja és a máj inkább belsőség mint hús!!!!!!!!
Én úgy tanultam, hogy csak miután kész, utána lehet. Odabízom a sózást 😉
Nekem is ez a tapasztalatom….
A csirkemájat nyugodtan lehet sózni! Nem fog megkeményedni.