bopciblog

Olcsó vacsora: 150 Ft/fő, de hús is, zöldség is, laktat is: a Májas-zöldséges tészta

Megint egy olyan receptet hoztam, ami kb. 150 Ft/fő áron készült. Mert én ilyen vagyok, hogy olcsón is főzőcskézek. Anno volt időm megtanulni, hogyan lehet (aránylag) egészséges, ám laktató ételt fillérekből varázsolni. Tessék, ki lehet próbálni egészen nyugodtan! 🙂

A máj egyébként egészen magas vastartalommal bír, ami a téli időszakban határozottan pozitív dolog. Friss zöldséget nem sokat lehet elérhető áron találni, hisz a normális ízű paradicsom 600 Ft körül kezdődik kilós áron, így marad a mirelit.

Májaszöldséges tészta

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 500 g csirkemáj
  • 500 g copfocska száraztészta
  • 450 g fagyasztott zöldségkeverék
  • 1-2 ek olaj
  • só, bors, fokhagyma, pirospaprika por
  • 1 kis doboz tejföl
  • 4-5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

  1. A csirkemájat előkészítjük: négyfele vagdossuk.
  2. Egy (teflon) edényben olajat melegítünk, ezen megpirítjuk a májat. Adunk hozzá borsot, fokhagymát. Sót nem, hisz csak a legvégén szabad sózni a májat, különben megkeményedik! Erre kerül a fagyasztott zöldségkeverék, majd a pirospaprika por. Összeforgatjuk.
  3. Hozzáadjuk az egész csomag száraztésztát (én copfocskát kaptam elő a szekrényből;  reklám nélkül az egyik “diszkont” boltban most 95, a másikban 99 Ft a tojás nélküli száraztészta 500g-os kiszerelésben), felöntjük egy jó liternyi vízzel, és ha felforrt, megsózzuk. Kb. 5 kk só kellett bele nekem. Fedő alatt kis lángon készre főzzük. Nagyjából 30 perc alatt készen van az egész.
  4. Tálaláskor a tetejére teszünk 1 ek tejfölt és kevés reszelt sajtot.

Jó étvágyat! 🙂

 IMG_20150104_181838

 

Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Olcsó és finom.a párommal imádjuk a csirkemájat,meg fogom szintén csinálni.a csirkemájat tényleg lehet sózni,csak a sertés keményszik meg.

  2. Krisztina András says:

    A csirkemájat felhasználás előtt és közben is nyugodtan lehet sózni-évek bevált tapasztalata és halál puha marad. Akkor lesz kemény ha túl főzzükk…

  3. Krisztina András says:

    Ez tényleg kijön ennyiből. Fél kg fagyasztott csirkemáj /peny market/ 200 Ft-de nem kell csak a fele egy adaghoz tehát 100 Ft. 15 dkg tészta -mondjuk 25dkg -ból ami 150 Ft mondjuk 100 Ft-és a két evőkanál olajra és kiegészítőkre számoljunk szintén egy százast. Ez így 300 Ft és két adag. Tehát kb ra ,de kijön a megadott árból. Nem mindegy hol vásárolsz,ha piacon fele annyi minden.

  4. Jani És Judit says:

    az a baj hogy nekem ez 550ft-böl jött ki

  5. 🙂 Akkor elmegyek papnak, hisz a jó pap is holtig tanul 😉

  6. Semmi probléma, ez egy tésztás lehetőség, mindenki saját ízlésének megfelelőt készít. 🙂 Ha az ember szegény, akkor a farhát részből is ételt készít, aminek nagy része csont és bőr, mégis húsnak hívja. Én szegény vagyok, és felhasználok mindent.

  7. Attól függ, miből milyen márkájút vásárol az ember. Ha pl. a száraztésztát nézzük, abból is létezik 95 forintos és 1600 forintos ugyanolyan kiszerelésben, a házilag készítettet nem számítva. Nézzük tovább a hozzávalókat, következzen a zöldségkeverék. Van olyan márkájú és ún. saját márkás termék, ami közt több száz Ft különbség van. Ebből a közel 200 Ft-ost vettem alapul, mert azt használom, illetve igen, megvettem a 299 Ft-ért adott kilós kiszerelésűt szilveszterkor, így is nincs 150 Ft a 45 dkg-nyi mennyiség. A csirkemájat én az egyik “olcsó” boltban vettet használtam, 235 Ft volt a 500 g-os kiszerelésű, fagyasztott termék. Tudom, hogy nem magyar, de csirkemáj és olcsó. Nem kötelező a luxus minőségű termékeket megvenni és használni, valamint azt mindenkire kötelező érvénnyel kiterjeszteni. 🙂

  8. Csilla Törökné says:

    Összeadtam, alsó hangon 1400 ft. Ez öt főre 280 ft/adag.

  9. Ferenc Hanzi says:

    Aminek két lába van (baromfi) annak a máját szabad sózni.

  10. Melinda Sallai says:

    Hát nem lehet rossz de maradok a krumplinál köretnek vagy inkább a rizsnél ja és a máj inkább belsőség mint hús!!!!!!!!

  11. Én úgy tanultam, hogy csak miután kész, utána lehet. Odabízom a sózást 😉

  12. Antal Máró says:

    Nekem is ez a tapasztalatom….

  13. Tamás Molnár says:

    A csirkemájat nyugodtan lehet sózni! Nem fog megkeményedni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!