Akik ismernek, tudják, hogy a picim nem bírja a tehéntejet. Vagyis bírni bírja, csak éppen sűrűn ellepik utána a katicabogarak, és a pocakja is rendetlenkedik. Ezért kénytelen-kelletlen muszáj volt átállnunk valamennyire a tehéntej-mentes étkezésre. Nem könnyű annyira, mint első lépésben látszik – főleg, hogy a juhtúróba is tehéntejet tesznek -, mert nagyon meg kell nézni az összetevőket, és még a címke után is fenntartással kell viszonyulni a tejtermékekhez.
De tegnap úgy döntöttem, hogy használunk abból a kecskesajtból, amit még karácsonykor vettünk, a tésztában nincs tehéntől származó összetevő (igen, megint tészta!), a laktózmentes joghurtot sem óhajtja a fiatalember magában megenni, a roppanós virsliből is maradt még egy kevéske, és összeöntöttem az egészet egy tálba. 🙂 Apa hozott szerencsére másod osztályú, de ehető és olcsó paradicsomot, úgyhogy habzsi-dőzsi volt. 🙂
Ez a fotó csak azért van itt, hogy látszódjon, ott van, jobb oldalon a kecskesajt, és már az is bazsalikomos. 🙂
Bazsalikomos-kecskesajtos tésztasaláta roppanós virslikarikákkal
Hozzávalók:
- 10 dkg száraztészta
- 5 dkg bazsalikomos kecskesajt (még bio is, amit használtam – az árát hagyjuk :/)
- 1 csomag (150 g) friss salátakeverék (Intersparból vettem)
- 1 kis doboz laktózmentes natúr joghurt
- só, bors, fokhagyma, bazsalikom, olíva olaj, pár csepp citromlé
- 3 pár roppanós virsli (Lidl-ből vettük, ennyi maradt belőle, azt hiszem, Pikok vagy milyen márkája volt)
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
Elkészítés:
- A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük, átöblítjük hideg vízzel. A virsliket 3 percig érdemes forralni vízben, majd felkarikázzuk őket.
- Egy tál aljára öntjük a joghurtot, megsózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (fokhagymanyomóval erőteljesebb lesz az íze a frissnek, mint ha granulátumot használnánk), beleszórunk kb. 1 tk szárított, morzsolt bazsalikomot, jól összekeverjük. Erre ráöntjük a langyosra hűlt tésztát. Jöhet rá a bolti salátakeverék, a virslikarikák, a kockákra vágott paradicsom és uborka, na meg a reszelt kecskesajt. A legvégén megöntözzük 1-2 ek olívaolajjal.
- Tálalhatunk! 🙂
Ez is legalább 3-4 főnek elegendő adag, pedig nem tűnik elégnek. A kecskesajt és a tészta viszont annyira laktató együtt, hogy képtelen az ember többet enni belőle, mert úgy érzi, kipukkad.
Csak úgy roppanhat a szájban.nyami