bopciblog

Tojáslikőrös süti

Karácsonyra vettünk egy üveg tojáslikőrt. Arra emlékeztem, hogy régen hányingerem volt már a szagától, de hát azért azóta már felnőttem (kb. 28-30 éve szagolgattam utoljára, tehát nem tegnap volt), és gondoltam az ízlésem is változott annyit, hogy ízleni fog. Főleg, hogy a Karácsonyi vakáció c. film az egyik favoritom, és abban tojáslikőrt isznak, nem is keveset. Karácsony már elmúlt, amikor kibontottam – mert hát most sem úgy sikerült a karácsonyunk, mint ahogy elképzeltem, naná! -, és megkóstoltam. Nem egészen egy egész korty jutott le a gyomromba, de azonnal rohannom kellett a fürdőszobába. Pedig nem romlott, meg hasonlók, csak az agyam valamiért azt a “Mentés” parancsot nagyon jól megőrizte, hogy márpedig az én gyomromba nem fog bekerülni a tojáslikőr mint olyan táplálék, ami fogyaszthatónak ítéltetett.

Ekkor jött az, hogy igenám, de nem fél decis az az üveg, hanem kőkeményen 750 ml-es. Hogyakutyaegyemeg! (Vagyis nem, a kutya nem fogja megenni, sem meginni, mert nem vagyok állatkínzó.) Tehát ki kellett találni valamit, amibe el lehet használni. Apa azt mondta, hogy sütikbe szokták használni, és akkor nem kell semmilyen felfújó plusz adalékanyag (se sütőpor, se szódabikarbóna), mert fel fogja fújni a tésztát. A puding – azaz süti – próbája pedig az evé… nem, először a sütés, majd utána az evés 😉 Megszületett tehát a

Tojáslikőrös sütemény

Hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 4 ek kristálycukor
  • 3 cl tojáslikőr
  • 4 ek liszt
  • 1 dl tej
  • 1 ek folyékony édesítőszer (Norbi update)
  • 1 kk rumaroma
  • kb. 10 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek kakaópor

Elkészítés:

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojáslikőrt, majd a lisztet, és egy tetszőleges méretű tepsiben kisütjük ugyanúgy, mint ha piskótát készítenénk. Én egy 28 cm-es szilikon tortaformában sütöttem.
  2. Még forrón jó alaposan megszurkáljuk tűvel/fogpiszkálóval, és meglocsoljuk a tejből&édesítőszerből&rumaromából készült keverékkel. Ez a likőr alkoholtartalma miatti kiszáradást “fordítja vissza”.
  3. Ezt ha beszívta és egy kicsit kihűlt a tészta, vastagon megkenjük sárgabaracklekvárral, majd egy tetszőlegesen kilyuggatott dekorlapot ráhelyezünk és a porcukor&kakaóporból készült keveréket szűrőn keresztül rászitáljuk. Óvatosan leemeljük a formát, és hagyjuk, hogy a lekvár beszívja a kakaóport magába.
  4. Kb. fél óra múlva vágható.

Jó étvágyat! 🙂

 

IMG_20150108_194733

Frissen

 

IMG_20150109_001942

Miután beszívta a kakaóport

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!