bopciblog

Aljas vajas: ami eteti magát 2in1

A nevét apa találta ki. Mert annyira eteti magát, hogy képtelenség abbahagyni. Én, aki megfogadta, hogy na most akkor le fog fogyni, és alig eszik, na én eddig kettőt tömtem be (persze porcukor nélkül), és úúú, meg júúúújjj, kérekméééég! van. 🙂

Viccen kívüli a dolog. 🙂

Eredetileg lekváros kifli akart csak készülni, de aztán hogy a családom egyik fele a kiflire, másik a csigára szavazott, let két tepsi süti, ugyanabból a tésztából. Nem tudom, mennyire hasfájósan fogunk reggel ébredni, ill. fogunk-e tudni aludni, mert amikor az ember finomat eszik, frissen, melegen, és nem bírja abbahagyni – na akkor valahogy elfelejtjük, hogy a kelt tésztát nem ajánlatos melegen enni, mert megfekszi a gyomrunkat. Pedig a nagyim meg a dédim is ebből állt ki kiskorom óta, de hát ők is olyan szinten sütöttek finomakat, hogy inkább egy fene, fájjon a hasam, de még ezt a hatodik süteményt betömöm a pocakomba!-volt mindannyiunknak, unokáknak/dédunokáknak. Olyan nem volt, hogy eleget sütött volna bármelyikőjük is, pedig nem 1-2 kg liszttel kezdték soha a sütést. 🙂

A 2in1 első darabkája a lekváros kifli tehát, a második tepsinyi pedig a nagyon el… szóval nagyon kakaós csiga. 🙂

IMG_20150111_201026

Aljas vajas

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 dl nyers, zsíros tej
  • 5 dkg vaj (nem margarin)
  • 0,5 dl meleg víz
  • 1 kk vanília aroma
  • 70 dkg búzafinomliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 15 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só

Töltelékek:

kakaós csiga: 4 nagy evőkanál kakaópor, 6 ek porcukor, 8 dkg vaj, 1,5 dl tej

lekváros kifli: 8 kk lekvár, 3 dkg vaj, 1 dl tej

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, választható opciók: tálban vagy kenyérsütőben. Kenyérsütőben a nedves hozzávalók kerülnek alura + a só, rá a liszt, cukor és élesztő, tálban való dagasztásnál pedig alulra a sózott liszt, ebbe a meleg vízben felfuttatott élesztő, ezt összecsipkedjük, letakarva repedtre futtatjuk (tehát a kovász teteje fusson fel és repedezzen be), majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, majd kétfele vesszük a tésztát.
  2. Az egyikből lekváros kifli fog készülni. Kör alakúra kinyújtjuk, 8 fele vágjuk, a külső széleire 1-1 kiskanál lekvárt teszünk – én szamócalekvárt használtam -, feltekerjük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben 175 fokon aranybarnára sütjük. A végén kivesszük a sütőből, és megkenjük a vajból és tejből készített langyos keverékkel. (Ehhez a mikróban összemelegítjük a vajat és a tejet.) Aztán visszatoljuk 3-4 percre a sütőbe. Tovább nem, hisz akkor megég.
  3. A másikat téglalap formára kinyújtjuk, kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük kb. 4 dkg olvasztott vajjal, majd megszórjuk kakaóval és porcukorral. Feltekerjük szorosan, minden egyes tekerésnél a “tiszta” felületet megkenjük óvatosan tejjel, hogy rendesen hozzátapadjon a kakaó és a porcukor, mert ez elég ütős vastagságú töltelék a vékony tésztához. Feltekerés után hüvelykujjnyi vastagságúra vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsiben szintén 175 fokos sütőben megsütjük. Ezt is a kimaradt vajból és tejből készült keverékkel megkenjük, de ezt már csak 1-2 percre toljuk vissza a sütőbe.

IMG_20150111_211158

Jó étvágyat! 🙂

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Újjabb gyöngyszem 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!