A parasztreggeli alapvetően egy magyar, népi étel. Nos, én ennek a böszörményi változatát szeretném megosztani veletek. Előre szólok: kalóriadús, nem túl olcsó, viszont nagyjából egész napra kitart egy tányérnyi adag. Fehérjében gazdag – khmm, khmm, párok előnyben! 😉 -, úgyhogy ha valaki estére szeretne valami “huncutkodást” a kedvesével, egészen nyugodtan nekiállhat megcsinálni! 🙂 Főleg, ha olcsón (ingyen? ;)) tud hozzájutni ún. háztáji dolgokhoz. Mi persze a tyúkólból vettük a tojásokat hozzá, anyósomék krumplijával. Majd ha lesz disznónk – tervben van idén is, de hát eddig se jutottunk a végére… na majd talán most! -, akkor kolbászunk is saját lesz, ráadásul nem kezelt állatból, hanem bio. Eredetileg kellene bele füstölt szalonna, de most kimaradt.
Be kell vallanom, így nekünk fillérekbe került, mert csak a lecsókolbászt vettük (4 db 400 Ft a Lidl-ben), ezért mondhatni szinte ingyen ettünk.
Böszörményi parasztreggeli
Hozzávalók:
- 1 szál kolbász (most lecsókolbászt használtam)
- 10 db tojás
- fél kg krumpli
- kevés olaj vagy zsír
- só, bors, fokhagyma
Elkészítés:
- A krumplikat meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
- Egy nagyobb méretű serpenyőben a zsiradékot felhevítjük, a kolbászt enyhén megsütjük rajta (=nem fehérre futtatjuk, hanem kicsit megpirítjuk; én így szeretem), a krumplit megpároljuk, majd hozzáöntjük az enyhén felvert, megsózott tojást. Ezután ízesítjük az egészet és készre sütjük.
- Tálaláskor érdemes kenyérrel enni, hogy a zsiradékot felszívja rendesen a gyomrunk, ne legyen gyomorégésünk!
Imádjuk
Igazi kalóriabomba!