bopciblog

Ellenállhatatlan! Joghurtos, hajtogatott, sajtos és pogácsa is, mindez laktózmentesen

Nekiálltam pogit gyúrni. Mert már elegem volt belőle, hogy valamit mindig kell csinálni, a piskótát meguntam napi szinten készíteni, így hát a pogácsára esett a választás. Még mindig jobb, mint ha chipssel vagy hasonlóval kellene tömni a gyerekeket, mert ők valami nasira vágynak.

Persze Danikám miatt laktózmentes (ki se lehetett szedni a kezéből), de “simán” is el lehet készíteni.

Joghurtos, hajtogatott, sajtos és pogácsa is

Hozzávalók:

  • 75 + kb. 5 dkg liszt
  • 16 dkg laktózmentes joghurt + a kenéshez egy-két evőkanálnyi
  • 17,5 dkg laktózmentes tejföl
  • 26 dkg margarin
  • 3 tk só
  • 15 dkg laktózmentes sajt reszelve
  • 1 egész tojás
  • 1 dl laktózmentes tejben felfuttatott 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, a sajt kivételével (A 75 dkg liszt kell bele, a többi majd a hajtáshoz!), és letakarva, langyos helyen legalább fél órán át állni hagyjuk. Aki huncut annyira, mint én, az nyugodtan elkészítheti a kenyérsütőgép 8-as programjával 😉
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 100×40 cm-esre kinyújtjuk, tehát jó vékony lesz az egész, de ha jól ki volt dolgozva a tészta, nem fog elszakadni. Most az egészet vékonyan belisztezzük, elsimítjuk rajta csomómentesen a lisztet. Megszórjuk kb. 3 dkg nagyon apróra reszelt sajttal. (Nekem van egy Stahlmann szeletelőm, műanyag, annak a sajtreszelő feltétjének a hátsó oldalán reszelem, mert csillag alakú a reszelő, így a sima, szimpla sajtreszelőnél jóval vékonyabb sajtfoszlányokat lehet kapni belőle.) Háromba hajtjuk, lenyomkodjuk, 90 fokkal elfordítjuk, újra kinyújtjuk, ekkor már persze kisebb méretre tudjuk csak, és ezt is újra lisztezzük-sajtozzuk, majd háromba hajtjuk.
  3. Letakarva állni hagyjuk 10 percet (addig bekapcsoljuk a sütőt, zsírpapírozzuk a tepsit, stb.) és újra kinyújtjuk, lisztezzük-sajtozzuk, háromba hajtjuk, 90 fokban elfordítjuk, újra kinyújtjuk, lisztezzük-sajtozzuk és háromba hajtjuk. Megint hagyjuk egy kicsit állni.
  4. A kész tésztát kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük joghurttal, megszórjuk a maradék reszelt sajttal (nem kötelező), és pár cm távolságra elhelyezzük egymás mellé a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 180 fokon kb. 30 percig sütjük alsó sütéssel.

Jó étvágyat! 🙂

IMG_20150124_135023

Ha tetszett, nézz szét a facebook oldalamon is! 🙂

 

Egyéb infók:

Ez kb. 2 nagy tepsinyi adag.

Természetesen  lehet laktózmentes termékek helyett sima, laktózos alapanyaggal is dolgozni, ám mivel az én pici kincsem tejre/laktózra érzékeny (nem elvileg, csak gyakorlatilag), ezért amikor sütök, nagyrészt úgy sütök, hogy neki is ehető legyen, holmi piros pöttyök nélkül.

A joghurtos kenés tudom, hogy újdonság, de megvan az oka. A tojást ha rákenjük, rászárad, rásül, és kemény lesz a pogácsák teteje. Ez viszont ugyanúgy rá tud sülni, ám nem keményíti meg a pogik tetejét, puha marad az is, a sajt ugyanúgy tapad rá – na és nem marad nekünk ott egy fél tojás felverve, ami a lefolyóban végezné. Bár én a pogisütés után szoktam a maradék toját kiegészíteni és egy muffin adagot is csinálok. De ez nem mindig van így, csak általában. 🙂

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!