Nekiálltam pogit gyúrni. Mert már elegem volt belőle, hogy valamit mindig kell csinálni, a piskótát meguntam napi szinten készíteni, így hát a pogácsára esett a választás. Még mindig jobb, mint ha chipssel vagy hasonlóval kellene tömni a gyerekeket, mert ők valami nasira vágynak.
Persze Danikám miatt laktózmentes (ki se lehetett szedni a kezéből), de “simán” is el lehet készíteni.
Joghurtos, hajtogatott, sajtos és pogácsa is
Hozzávalók:
- 75 + kb. 5 dkg liszt
- 16 dkg laktózmentes joghurt + a kenéshez egy-két evőkanálnyi
- 17,5 dkg laktózmentes tejföl
- 26 dkg margarin
- 3 tk só
- 15 dkg laktózmentes sajt reszelve
- 1 egész tojás
- 1 dl laktózmentes tejben felfuttatott 5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
Elkészítés:
- A hozzávalókat összegyúrjuk, a sajt kivételével (A 75 dkg liszt kell bele, a többi majd a hajtáshoz!), és letakarva, langyos helyen legalább fél órán át állni hagyjuk. Aki huncut annyira, mint én, az nyugodtan elkészítheti a kenyérsütőgép 8-as programjával 😉
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 100×40 cm-esre kinyújtjuk, tehát jó vékony lesz az egész, de ha jól ki volt dolgozva a tészta, nem fog elszakadni. Most az egészet vékonyan belisztezzük, elsimítjuk rajta csomómentesen a lisztet. Megszórjuk kb. 3 dkg nagyon apróra reszelt sajttal. (Nekem van egy Stahlmann szeletelőm, műanyag, annak a sajtreszelő feltétjének a hátsó oldalán reszelem, mert csillag alakú a reszelő, így a sima, szimpla sajtreszelőnél jóval vékonyabb sajtfoszlányokat lehet kapni belőle.) Háromba hajtjuk, lenyomkodjuk, 90 fokkal elfordítjuk, újra kinyújtjuk, ekkor már persze kisebb méretre tudjuk csak, és ezt is újra lisztezzük-sajtozzuk, majd háromba hajtjuk.
- Letakarva állni hagyjuk 10 percet (addig bekapcsoljuk a sütőt, zsírpapírozzuk a tepsit, stb.) és újra kinyújtjuk, lisztezzük-sajtozzuk, háromba hajtjuk, 90 fokban elfordítjuk, újra kinyújtjuk, lisztezzük-sajtozzuk és háromba hajtjuk. Megint hagyjuk egy kicsit állni.
- A kész tésztát kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük joghurttal, megszórjuk a maradék reszelt sajttal (nem kötelező), és pár cm távolságra elhelyezzük egymás mellé a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 180 fokon kb. 30 percig sütjük alsó sütéssel.
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszett, nézz szét a facebook oldalamon is! 🙂
Egyéb infók:
Ez kb. 2 nagy tepsinyi adag.
Természetesen lehet laktózmentes termékek helyett sima, laktózos alapanyaggal is dolgozni, ám mivel az én pici kincsem tejre/laktózra érzékeny (nem elvileg, csak gyakorlatilag), ezért amikor sütök, nagyrészt úgy sütök, hogy neki is ehető legyen, holmi piros pöttyök nélkül.
A joghurtos kenés tudom, hogy újdonság, de megvan az oka. A tojást ha rákenjük, rászárad, rásül, és kemény lesz a pogácsák teteje. Ez viszont ugyanúgy rá tud sülni, ám nem keményíti meg a pogik tetejét, puha marad az is, a sajt ugyanúgy tapad rá – na és nem marad nekünk ott egy fél tojás felverve, ami a lefolyóban végezné. Bár én a pogisütés után szoktam a maradék toját kiegészíteni és egy muffin adagot is csinálok. De ez nem mindig van így, csak általában. 🙂
Kommentek