bopciblog

Ha már ennyire falja a baba, csináljuk meg: Vaníliás karika

A barátnőzéskor finoman szólva és enyhén fogalmazva bevágott a két kicsi drágaság egy egész csomag vaníliás kekszet. Jó alaposan kikérdeztem a barátnőmet, mit adott nekik, hát kiderült, hogy az Auchanból vett vaníliás karikát, bevonva étbevonó masszával. Nosza, ugrottunk is kifele, merthogy a pici pasim nem lett kiütéses, megtaláltuk, megvettük, de én vagyok olyan pofátlan, hogy azt a 170 Ft-ot sokallom 16 dekányi nassolnivalóért – főleg, hogy azt egy fél órán belül igen könnyen és lazán be tudja termelni a pici kincsem.

Meg hát igazából megint feljött a retrózás. Boci csoki, Vasutas szelet, sörös üveges paradicsomlé (a polcon van :)), Zizi, stb., és a fentebb említett vaníliás karika is a legolcsóbb a boltokban kapható változatok közül. Ennél olcsóbban pedig – úgy döntöttem – muszáj kihozni a nasit a gyerekeknek!

Vaníliás karika

Hozzávalók:

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 2 ek vanília aroma vagy fél kk vanília paszta
  • 1 csipet 
  • 1 tk citromaroma
  • 25 dkg puha margarin
  • 2 db tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna

A csokimázhoz

  • 15 dkg svéd tejcsokoládé bevonó massza (lapka)
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek tej

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, kb. fél-egy órára hűtőbe tesszük.

2. Egy lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és vagy egy ilyen alakú szaggatóval, vagy megoldva máshogy: egy pogácsa szaggatóval és egy kis kupakkal karikákat szaggatunk belőle. Nekem kb. 5-6 cm átmérőjű az egyik kerek szaggatóm, annak a közepét pedig a vanília aroma kupakjával szaggattam ki. (Pont kifogyott az egyik, soha jobbkor :)) Ebből a felírt adagból nekünk 48 db lett összesen.

IMG_20150130_190636

IMG_20150130_191329

3. A sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20 percig sütjük, hogy aranyszínű legyen. Úgy a jó, ha a széle enyhén sötétedik, mert akkor a belseje teljesen megsült.

4. Kivesszük a tepsiből és kihűtjük a karikákat. Addig mikróban másfél perc alatt megolvasztjuk a lapkákat az olíva olajjal és a tejjel. Vigyázat, nem folyós csoki lesz belőle, hanem egy enyhén ruganyos massza! Ebbe a meleg masszába nyomkodjuk bele a karikákat, és egy kicsit le is nyomkodjuk őket, legalábbis én most úgy csináltam, hogy a közepén is legyen csoki. Az aljánál vigyázni kell, egyszerűen ki kell tapasztalni, hogy milyen, amikor nem is válik le az aljáról, hanem rajta marad a csoki. Természetesen lehet simán, gőz fölött olvasztott bármilyen csokival és napraforgó étolajjal meg tej nélkül készíteni a bevonót – nekem most ilyenhez volt kedvem. 🙂

5. Kb. fél órán át egy sütőpapírra helyzve hűtjük a karikákat, és lehet is enni. 🙂

 

IMG_20150131_150506

IMG_20150131_150825

IMG_20150131_150527

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!