Meg hát igazából megint feljött a retrózás. Boci csoki, Vasutas szelet, sörös üveges paradicsomlé (a polcon van :)), Zizi, stb., és a fentebb említett vaníliás karika is a legolcsóbb a boltokban kapható változatok közül. Ennél olcsóbban pedig – úgy döntöttem – muszáj kihozni a nasit a gyerekeknek!
Vaníliás karika
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, kb. fél-egy órára hűtőbe tesszük.
2. Egy lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és vagy egy ilyen alakú szaggatóval, vagy megoldva máshogy: egy pogácsa szaggatóval és egy kis kupakkal karikákat szaggatunk belőle. Nekem kb. 5-6 cm átmérőjű az egyik kerek szaggatóm, annak a közepét pedig a vanília aroma kupakjával szaggattam ki. (Pont kifogyott az egyik, soha jobbkor :)) Ebből a felírt adagból nekünk 48 db lett összesen.
3. A sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20 percig sütjük, hogy aranyszínű legyen. Úgy a jó, ha a széle enyhén sötétedik, mert akkor a belseje teljesen megsült.
4. Kivesszük a tepsiből és kihűtjük a karikákat. Addig mikróban másfél perc alatt megolvasztjuk a lapkákat az olíva olajjal és a tejjel. Vigyázat, nem folyós csoki lesz belőle, hanem egy enyhén ruganyos massza! Ebbe a meleg masszába nyomkodjuk bele a karikákat, és egy kicsit le is nyomkodjuk őket, legalábbis én most úgy csináltam, hogy a közepén is legyen csoki. Az aljánál vigyázni kell, egyszerűen ki kell tapasztalni, hogy milyen, amikor nem is válik le az aljáról, hanem rajta marad a csoki. Természetesen lehet simán, gőz fölött olvasztott bármilyen csokival és napraforgó étolajjal meg tej nélkül készíteni a bevonót – nekem most ilyenhez volt kedvem. 🙂
5. Kb. fél órán át egy sütőpapírra helyzve hűtjük a karikákat, és lehet is enni. 🙂