bopciblog

Candidás egytálétel: Köleses csirke

 

Nagyjából egy évvel ezelőtt sikeresen leküzdtük a candidát a kisebbik lányommal, Katicával. Sajnos a gomba mostanság szinte népbetegségnek számít, hisz nem sok olyan embert ismerek, aki ne lett volna beteg valamelyik gombafajtától. A candida az egyik legalattomosabb mind közül, mert csak akkor merül fel a neve, amikor már fáj. Ekkor sem mindig gondolnak erre a gombafajra, pedig illene. Én személy szerint szűrném magunkat a candidára, mert sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha tisztában vagyunk vele: ez igenis fennáll, mint lehetséges betegség.

A gyógyulás alapja a diéta. Ennek a diétának két része van: egy nagyon szigorú és egy könnyebb. A nagyon szigorúnál semmilyen kilengés nem engedélyezett, különben lehet elölről kezdeni azt a két hetet.

Aki nem candidás, “csak” fogyózni szeretne, illetve a vércukrával vannak gondok, annak is ajánlom, hisz nagyon alacsony a szénhidrát-tartlama, ergo szinte semmilyen lerakódást nem képez, viszont teltségérzetet ad.

A következő recept ugyan a második diétarészhez tartozik, de egy kicsi változtatással az elsőbe is el lehet készíteni.

Íme hát a recept:

Köleses csirke

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 30 dkg karfiol
  • 15 dkg kukorica
  • 20 dkg zöldborsó
  • 18 dkg köles (szárazon mérve)
  • só, bors, fokhagym, lestyán
  • 2 db zöldségleveskocka
  • 1 kis doboz natúr joghurt (az egyetlen tejtermék, ami fogyasztható candidásoknak)
  • 1 ek teljes kiőrlésű bio rozsliszt
  • 2 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

1. Egy jó nagy (teflon bevonatú) lábasban az olajat felmelegítjük, és a felkockázott csirkemellet megfuttatjuk rajta. Ekkor megsózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket. (Így, télen a nyáron eltett zöldségeket használam, de ha nincs a fagyasztóban ilyen, akkor a boltból is nyugodtan lehet venni.) Az egészet megfűszerezzük. A sóból 3 kiskanál kellett, a lestyánból pedig egy jó evőkanálnyi. Akik a candida elején vannak, azok a húsleveskockát iktassák ki, ugyanis tartalmaz cukrot és élesztőt/élesztőkivonatot, a többiek, akik nem diéta miatt készítik el az ételt, nyugodtan belemorzsolhatják, majd felönti mindenki egy bő liter vízzel. Lefedve, kis lángon pároljuk.

2. Közben enyhén sós, háromszoros vízben megfőzzük az előzőleg alaposan átmosott, átválogatott bio kölest. Azért mondom, hogy bio legyen, mert így biztosabb, hogy nem csapnak be minket. Ahhoz képest olcsón hozzá lehet jutni, mert egy 500 g-os zacskó kb. 300 Ft körül van.

3. A félig főtt kölest átöblítjük és hozzáadjuk a húsos zöldséghez, a vizet pótoljuk, és folyamatos keverés mellett készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a liszttel elkevert joghurtot, és kb. 10 percig még tovább főzzük. (A rozsliszt is egy olyan dolog, ami fogyasztható, ellentétben a búzaliszttel.)

Jó étvágyat! 🙂

IMG_20150201_132755

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!