bopciblog

Mi tökéletes rántott gomba titka? Ez!

Valamiért mindig húzódzkodtam a rántott gombától. Mert apa is, én is ettünk már sok féle-fajta hidegtálat, de az biztos, hogy nem nagyon szerettük a gombát benne, mert enyhén szólva ehetetlen volt mind. (Nem sorolom fel a vendéglőket, salátabárokat, de aki ismer, az tudja, hogy nem egy étterem, hidegtál van a hátam mögött.) Ismeri mindenki szerintem, hogy a gomba ugyebár bundában van. A bunda sem mindegy már, hogy milyen. A gomba benne általában vagy nyers marad, vagy sötét színű, az íze pedig a tusfürdők, a szappanok és a kölnik keveréke valahogy. Rájöttem a titokra, hogy hogyan lehet finomra csinálni. 🙂 Annyira örülök neki, hogy leírom gyorsan, el ne felejtődjön, és mások is finomat tudjanak az asztalra tenni. 😉 Főleg, hogy ahol farsangi mulatság készülődik, általában ott is lesz hidegtál.

Rántott gomba

Hozzávalók:

  • 500 g csiperkegomba (kb. kisméretű, nyári almával megegyező nagyságúak legyenek)
  • 6-7 db egész, nagyméretű tojás (2 egész gombára kell egy tojást számolni, nekünk 14 db volt a gomba)
  • só, 1 kk kakukkfű, panírmorzsa
  • sütéshez olaj

Elkészítés:

  1. A gombákat meghámozzuk (nem csak megmossuk!), megmossuk és szárazra töröljük, majd félbe vágjuk. 1-2 órát hagyjuk őket szellős, meleg helyen megszikkadni teljesen.
  2. A tojást felverjük a sóval és a kakukkfűvel, majd duplán panírozzuk: tojás-panírmorzsa-tojás-panírmorzsa. Nem kell előtte lisztezni, megfőzni, stb.
  3. Lassú lángon kb. 15 percig sütjük, közben megforgatjuk őket, hogy minden oldaluk egyenletesen tudjon sülni.

Én fasírttal és salátával tálaltam, ezerszigettel leöntve. 🙂

IMG_20150207_204416

Hogy mi a titok? Nem sok, de mégis számottevő:

Nem elég csak megmosni őket, hanem meg kell hámozni. Mert a felszínén vannak akarva-akaratlanul különféle vegyszermaradékok, por, piszok, ami a sima vízzel nem jön le. Valamint a gomba kívülről kezd el keseredni, tehát ha nem a legfrissebb a gombánk, akkor a lehúzott felső réteg alatt már látszik, hogy barnul. Na az már enyhén keserű.

Ha lisztezzük is, akkor a kesernyés ízt belesütjük a gombába, a belseje pedig kemény marad, nem pedig megfő a saját levében.

Ha nem hámozzuk meg, a gomba belsejébe jut az a vegyszer, amit magába szívott a levegőből – és ki tudja, milyen környéken jött keresztül a kamion, amiben szállították?!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!