bopciblog

Miből készül a pékség-beli kenyér?

Igen nagy dilemmában vagyok. Ahogy jövünk haza a lányokkal, a felszállós buszmegállónkban van egy pékség. Onnan hozzuk időnként a kenyeret. Finom, frissen sült általában, kívül ropog, belül puha, két nap múlva is ehető, szóval jó. Árilag sincsenek elszállva, mert azért pékségből 210 Ft-ért venni a kenyeret nem rossz dolog.

Volt már azzal a pékséggel sok gond egyébiránt, azért is pártoltunk el tőle eddig: hiába rendelt meg valamit valaki, felírták, de aztán lehúzta valamelyik okos bennfentes, és nem csak mi jártunk már úgy, hogy karácsonyra megrendeltük a nagy, háromkilós kenyeret és nem kaptuk meg, a többi boltban meg már nem volt. Más is járt így, nem is egyszer, de csak ennél a pékségnél. Pedig állítólag ez a legrégebbi pékség a városban.

pekseg-600x400

Az eladók nagyjából semmit nem tudnak semmiről, füzetbe írosgálják az eladott kenyereket, de minek?, mindent mindennel felírnak pluszba (mint a cukrászkiskerben a Tesco mellett), annyi helyen vezetnek egyszerre mindent, hogy szerintem ők maguk se tudják a végén levezetni, mi hova van beírva. A főnökük érdekes nő. Egyszerre próbálja őket kioktatni és irányítani – de csak a vevők előtt! -, meg kivenni a munkát a kezükből. Egyszóval káosz a köbön.

De a tegnapi húzásuk volt a legdurvább.

Apuci hozta a gyerkőcöket. Hoztak finom, friss kenyeret, mert azt mondtam, hozzanak már, együnk szendvicset vacsira – tudván, hogy a Sült tortát úgyis be fogják vágni, ha nem azonnal, akkor azonnal 😀 és azért mégse csak édességgel lakjanak már jól!

Tehát örvendezés a köbön, ahogy a kisebbik lányom hozta a kezében a kenyeret. Már mosolygott a pocakom nekem is előre, hogy finomat eszünk, jupppiii! Kentem, raktam rá a felvágottat, a picinek a sajtot nem – mert allergiás a tejre -, hoztam be, be is vágott egyből két szeletet belőle. Aztán jött az apa adagja. És a feketeleves. Ami után én nem bírok egy falatot se enni ebből a kenyérből.

A feketelevesnél a fekete szó szerint értendő. A leves helyett “csak” egy kis rövid dolog volt benne, ami elsőre kis koszdarabnak tűnt. Én azonnal kiszedtem, na ne egyen már kicsit koszos kenyeret se apuci! Aztán láb-földbegyökerezés. Hoztam be apának, azzal a túlontúl nőies és finom mondattal kísérve, hogy “Ezmiezbzmg? Ugye nem egérszar???” Apa morzsolgatta, szagolgatta, és kijelentette, hogy de, ez bizony az, hol találtam. (Mondjuk ez hülye kérdés volt, ha már a “koszdarab” környékét is hoztam a közepével együtt.)

egerakenyerben

Egy szó, mint száz: nem egyszer találtunk már a házban, a ház környékén egeret, egérürüléket. (A csapdát az egerek nem élik túl.) Patkány is van a környéken, nem is egy. Tehát meg tudjuk különböztetni az egér- és patkányürüléket egymástól. Egy-két sütit mi is elkészítettünk idáig, ezért merem állítani, hogy felfedezzük, hogy a süti melyik része hogyan szennyeződhet bármivel is.

Namost az a helyzet, hogy ez bizony nem a kenyér legalján volt, nem a héján, nem a tetején, hanem mértanilag szinte a közepén. Tehát a pékségben tesznek magasról rá, hogy mi kerül a kenyér tésztájába. Mert ez már kelesztéskor benne volt. Rossz belegondolni, hogy miféle állatok mászkálhatták össze az ennivalókat ott! Ha már egér van, akkor legközelebb patkány is lesz (mert úgy kezdődik az invázió – megtanultam -, hogy hangya->egér->patkány). Erősen gondolkodom rajta, hogy egy ÁNTSZ-feljelentést megérjen a dolog.

Ezek után azt hiszem, nem túl hihetetlen azt állítani, hogy én nagyon várom már, hogy nyár legyen, harminc fok árnyékban és el tudjuk végre kezdeni építeni a saját kemencénket az udvarra. Merthogy ezek után én ott, abban a bizonyos pékségben tuti nem veszek többet kenyeret, erre mérget vehet bárki!

biharihazikenyer

 

 

Ha tetszett, csatlakozz a facebook oldalamhoz, ott még több információt kaphatsz rólam, rólunk, a mindennapi életünkről!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Te jézusom ez nagyon undi 🙁

  2. Bálint Paréj says:

    Kedves Bopci!
    A kenyérsütőgép jó móka, de én már megszabadultam tőle, a kézzel dagasztást gyakorlom, a munkafolyamat kelesztési és sütési időszakában (20-20-40 perc)végzek egyéb dolgokat,én teflonos hasáb formát használok a gáztűzhelyben való sütéshez, bár most a kenyérféléket kicsit hanyagolom, most az olivás stanglira vagyok rákattanva, mert az az utolsó morzsáig elfogy.

  3. Kedves Bálint!
    Igen, van pár kenyérreceptem, kenyérsütő gépem is, meg cserépedényem is, amiben készült már kenyér. Ugyan nekem az jött be, amikor 3 órás a kenyérsütőben a sütési idő, de az igaz, hogy legalább “tudom”, mit eszünk. Bár már azon is gondolkodtunk párommal, hogy valami molnárt keresünk a nagyon tág ismerősi körben, és mivel olyan helyen dolgozik, meg tudja keresni a legjobb minőségű búzát, kukoricát, stb., amiből lehetne őröltetni saját részre. A cserépedényes sem túl rossz – a kenyér héjának íze utánozhatatlan -, de most, ennél az ominózus esetnél gyorsan kellett kenyeret venni, ez a pékség meg a megállóban volt. A kemence régi vágyunk, csak még az nem tisztázott, hogy falat is bontsunk a búbos kemencéhez, vagy csak egy szabadonálló legyen az udvar egyik részén. Mindkét variációhoz van pozitív és negatív dolog. 🙂 Ha megépül, úgyis “tudósítani” fogok róla 😉

  4. Papp Ernő Gábor says:

    Mindig csak a finnyázás?

  5. Bálint Paréj says:

    Kedves Bopci!
    A legjobb megoldás, ha magad készíted el a mindennapi kenyér féléket, ráadásul nem szükséges a kemence megépítését megvárnod. Kis gyakorlattal naponta más-más ízesítésű pékáruval lepheted meg családodat. 1,5 óra alatt kész és nincs para az ünnepek környékén sem!

  6. Agi Hugi says:

    A magtarakban, peksegekben mindenutt megtalalhatok a ragcsalok! Meg akkor is belekerulhet a kenyerbe ragcsalo, ha zart rendszerben dolgoznak. A nagyuzemi gyartas soha nem eleg biztonsagos, a legnagyobb gondossag mellett sem. Ezert jo ha valaki sajat maganak suti a kenyeret. Mit gondoltok miert kell atszitalni a lisztet a sutemeny sutesehez. Nem a lazitas miatt, hanem az esetleges szennyezodesek miatt. A liszt nem ragad ossze. Elvileg a rizst nem kellene megmosni, mert igy lemossuk az ertekes tapanyagokat. De en akkor is alapossan megmosom, mert biztos maszkalt benne ragcsalo. A teljes kiorlesu kenyer egeszseges, de rengeteg bakterium lehet benne, mert nem tiszta. Nem mossak es szaritjak meg orles elott, sokkal tobb szennyezodes van rajta, mint a hantolt magbol keszult lisztben.
    En az Aldiban veszem a helyben sutott kenyeret, nem csak finom, de az Aldi ugyel a tisztasagra.

  7. Jozsef Szabo says:

    Élelmiszeripar RT.
    Youtube-n megtalálható.
    Próbáltam belinkelni, de nem sikerült.
    Érdemes megnézni.
    Mosolygós, Szeretetteli napokat !!!!
    🙂

  8. jociresi says:

    Egy életre elmegy a kedve a kenyértől, aztán a tejtől aztán a hústól (lehet hogy utána a levegőtől)

  9. Ruzena Bauer Szabó says:

    “Egy életre elmegy a kedve a kenyérevéstől”….szenzációhajhász szánalmas cikk. A technológiai steril körülményekként tevékenykedő német élelmiszeriparban is van egér a müzliben stb. (saját élmény) Ettől még nem dől össze a világ.Nyugalom embertársaim…lesz ez még rosszabb is.

  10. Melinda Székely says:

    Mind egyforma! Régebben büfében dolgoztam, akkora csótányt csak kiállításon lehet látni amekkorát majdnem minden nap hoztak a kiflivel, és a különböző péksüteménnyel. Szóltam a szállítónak agyonverte elvitte a szállítmányt, később szerintem ugyanazt visszahozta. Nem egyszer fordult elő!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!