bopciblog

Duplán szűz leves sörösen, kukoricásan, sajtosan

A szűz leves a neve alapján is elég különleges, hát még az íze! 🙂 Attól szűz, hogy szűzérme van benne, és ugyan az elkészítése közben bele kell tenni alkoholt, de a végén kiderül: ha ettünk belőle, nyugodtan vezethetünk, semmi baj nem lesz szondázáskor. Pedig sört ittunk – azaz ettünk. 🙂

De hogy hogyan kerül bele még a kukorica is, a sajt is, és a fotó alapján inkább trutyinak látszó izéből hogyan lesz leves? Mindjárt kiderül 🙂

A története annyi, hogy a karaj szeletelése közben – mivel egész karajt vettünk – akarva-akaratlanul került a kés alá egy kis szűzpecsenye is. Nem akartam azt is feltekerni-megsütni, hisz szeletelés után tudtam szétválasztani a karajt és a szűzpecsenyét, így csak cafatok lettek belőle. Na de nem olyan családból származom én, ahol csak úgy “ákmákfákk” kidobáljunk ételt, ezért felhasználtam. S ez lett belőle.

Duplán szűz leves sörösen, kukoricásan, sajtosan

Hozzávalók:

  • kb. 15 dkg szűzérme (karajról megmaradt “cafat”)
  • pár evőkanál olaj
  • 45 dkg fagyasztott kukorica
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek búzadara
  • 1 ek ételízesítő
  • kapor
  • 1 dobozos sör (0,5 l, az alkoholszázalék mindegy, de az íz miatt azért ne Borsodi legyen)
  • 1 kis doboz frissföl
  • 2 ek búzafinomliszt
  • 1 kk darált erőspaprika

Elkészítés:

  1. Az olajon a csíkokra – cafatokra – vágott húst megfuttatjuk, meghintjük ételízesítővel. Hozzáadjuk a kukoricát, a kaprot, és felöntjük a sörrel. Ahogy feloldotta a sör a letapadt pörcöket, hozzáadunk kb. másfél-két liter vizet és lefedve felforraljuk.
  2. Közben elkészítjük a golyókat: a reszelt sajtot a búzadarával és a tojással összekeverjük, és kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Méretileg kb. egy-egy mogyorónyit teszünk bele, ki fog dagadni kellően. Az elfőtt vizet közben pótoljuk (nagyjából 3 liternek kell maradnia a végére).
  3. A sűrítéshez a frissfölt a liszttel és az erős darált paprikával összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a léből és hozzáöntjük a leveshez, folytonosan kevergetve.
  4. Újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Jó étvágyat! 🙂

IMGP3618-1b

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Érdekes lehet az íze 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!