Tegnapról megmaradt egy jó adag milánóis-bolognais szósz. (A nem gombás-sonkás készült. :)) Unalmas lett volna ugyanazt enni, mint tegnap, úgyhogy újítanom kellett. Andi szerint finom lett. Na meg a gyerekek szerint is. Amíg az apák kint ügyködtek – készülni kell, mert vesz apa malacot és kell a hely nekik -, az anyukák és a gyerekek ezt készítették. Tulajdonképpen újrahasznosításként is fel lehet fogni a dolgot, hisz a rengeteg, felgyűlt tápszeres doboz alját használtam formának-kiszúrónak.
Volt régen a Piac u.-n (Debrecenben) két olyan pékség, ahol lehetett kapni darált hússal töltött félholdakat. Valami húsos… fene tudja már, mi volt a neve. Öregszem, nincs mit tenni 😀 Szóval amikor még újságokat hordtam fiatal koromban, akkor ezt vettük a (volt) barátommal újságkihordás után, mintegy jutalom gyanánt. Már akkor is (tizenpár éve) piszokdrága volt, kb. 250 Ft körül darabja, ami azért ha utánaszámolunk, finoman szólva sem olcsó mulatság. Mi pedig a diákmunkából próbáltunk megélni – plusz akkor körül már a pocakban volt a nagylányom is. 🙂 Tenyérnyi darab volt, darált húsos kulimásszal töltve, az íze meg utánozhatatlan. Igen, ebben a szóban benne van, hogy akármennyire próbáltam, nem sikerült pont olyat készítenem, mint amilyen volt anno.
Egy pohár tejjel tökéletes vacsorának. 🙂
Húsos holdak
Hozzávalók:
- kb. 5-600 g darálthúsból készült olaszos, pizzás húskeverék
- 500 g liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl zsíros házitej
- csipetnyi só
- kb. 15 dkg margarin
- 1 kk cukor
- 1 dl langyos víz
- 1 ek ételízesítő (sima, mezei, én Lidl-belit használtam)
- 5 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 tojás
- kb. 10 dkg reszelt sajt (plusz amit idő közben megeszünk a gyerekekkel ;))
Elkészítés:
- A tésztát elkészítjük: az összes hozzávalót összegyúrjuk, letakarva bő fél órát állni hagyjuk. Ezután egy lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kb. tenyérnyi köröket szaggatunk belőle. Ehhez én (laktózmentes tápszeres dobozok halma van, éljen!) a tápszeres doboz alját használtam.
- A körökbe egy-egy fél evőkanálnyi hideg(!) darálthúsos keveréket teszünk, összenyomkodjuk az oldalát félkörbe, megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben alsó sütéssel megsütjük.
Megcsinálom