A torta története röviden az, hogy van egy pocaklakós névnapos ünnepelt, aki imádja a csokit. Nekem meg úgyis süthetnékem volt. És ennyi. Tehát ezt a kettőt összekötöttem. Az ízéről annyit, hogy az ünnepelt első mondata az volt, hogy ez annyira finom, hogy nagyon gyorsan el fog fogyni. Nekem is ízlett. 🙂
Nagyon csokis sport szelet torta
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 friss tojás
- 6 ek cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 5,5 ek liszt
- 0,5 ek kakaópor
Krém:
- 25 dkg puha vaj
- 1/3 ampulla vajvanília aroma
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 12 dkg olvasztott svéd tejcsoki
- kb. fél kk rumaroma
- 2 dl zsíros, nyers tej
- 2 ek búzafinomliszt
Tetejére:
- színes cukorgyöngyök, darált csokoládé
Oldalára:
- kb. 10 dkg darált háztartási keksz
- 1 kk porcukor
- 1 kk kakaópor
Elkészítés:
- A piskóta hozzávalóiból egy kerek piskótát sütünk 180 fokon, 26 cm-es tortaformában. A sütőből kivéve a tortát körbevágjuk, majd fejjel lefele fordítjuk, az oldalát levéve egy sütőpapírra kiborítjuk.
- A krémet addig elkészítjük: a vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumaromát, a kakaóport, a vaníliát, majd a megolvasztott csokit. Hűtőbe tesszük.
- Egy zománcos edényben elkészítjük a lisztből és tejből a lazítót: a lisztet a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Folyton keverve hűtjük, hideg vízbe állítva, majd az egészet habosra keverjük a hűtőből kivett kakaós vajkrémmel. Így egy könnyű állagú, nagyon finom, habos krémet kapunk.
- A piskótát félbe vágjuk, habzsákba töltjük a krémet és spirális alakban végig húzzuk az alsó piskótán a krémet. Ha elég szorosra nyomtuk a spirált, akkor még kiegészíteni sem kell semmi utólag nyomással és késsel simítással. Így egyenletes krémezést fogunk kapni.
- A maradék krémből egy vékony réteget egy lapos késsel felvisszük körbe a tortára. A torta alatt levő sütőpapírra, a torta köré evőkanalanként tesszük az összekevert daráltkeksz&kakaópor&porcukor kombót, majd egy határozott mozdulattal felhajtjuk a sütőpapírt, így szépen, egyenletesen be fogja fedni a torta oldalát a darált keksz.
- A torta tetejére én egy vékony réteg csokis krémet húztam, majd erre habzsákból rózsákat nyomtam jó szorosan – különböző méretűek lettek; kézi munka, no! 😀 -, a tetejükre pedig cukorgyöngyöket és csokidarálékot (nem reszeléket!) tettünk.
- Pár órát muszáj hűtőben tartani, mert a vaj nagyon gyorsan tud olvadni szobahőmérsékleten.
Jó étvágyat! 🙂
Csakis finom lehet
Hűha