Tegnap nagyon későn este szólt apa, hogy ma mi ünnepelni fogunk, konkrétan anyósom most tartja meg a szülinapját. Zárt boltok mellett – vasárnap lévén, hála a politikusainknak – és nagyjából fél nap alatt mit lehet csinálni ajándékként? Fotós ajándékhoz kellett volna legalább egy darab, nyitva tartó fotós labor, hogy kinyomtassuk, a ragasztós ajándékoknak azért kell egy nap száradás, én meg hétvégente általában el vagyok havazva a sok mosnivalóval. Tehát maradt a torta, mint ajándékozható dolog. Apa elmondása alapján nagyon gyorsan kellett készülnie az ünnepségre mamának, ebből kifolyólag nem voltunk benne biztosak, hogy van torta, és főleg hogy tudnak szerezni – szintén vasárnap, éljen-éljen! -, úgyhogy még egy pont a torta készítésnek.
Mivel vaj nem volt 30 dkg a hűtőben, másféle krémnek kellett utánanéznem-utánagondolnom. Tejszínes is, vajas is lett, meg főzött is, lazított is, szóval minden volt benne, mi szem-szájnak ingere.
Fehércsokis-kókuszos torta
Hozzávalók:
Tészta:
- 7 tojás
- 7 ek cukor
- 8 ek liszt
- 4,5 dkg olvasztott étcsokoládé
- 1 ek rum vagy rumaroma
Krém:
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 4 ek liszt
- fél liter tej
- 15 dkg fehércsoki
- 8 dkg kókuszreszelék
- 200 ml habtejszín
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Oldalára piskótatekercs:
- 6 tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 cs van.cukor
- kb. 5-6 ek sárgabaracklekvár
- 3 dkg darált mandula
- 1 kk mandulaaroma (színtelen)
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg fehércsoki
- kb. fél dl víz
- 2 ek puha vaj
Elkészítés:
- A piskótatekercset készítjük el először: sima piskótát sütünk, amit sütőpapírral bélelt tepsiben megsütünk 180 fokon (félidőben levesszük a sütési hőmérsékletet 160 fokra), majd a sütőből kivéve azonnal, még forrón feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.
- Amíg sül a piskótatekercs, addig elkészítjük a torta alapját: egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk alul sütőpapírral. A tojást, cukrot felverjük, belekeverjük a lisztet, majd hozzácsorgatjuk a csokit és a rumot. Aki akar, tehet bele nyugodtan sütőport, hogy biztosan feljöjjön a tészta. Ezt is kisütjük ugyanúgy, ahogy a piskótatekercset.
- A piskótatekercset megtöltjük, félretesszük hűvös helyre.
- A krémet elkészítjük:
- A pudingport és a lisztet összekeverjük a tejjel és egy pudingot főzünk belőle. Nem kell bele külön cukor, mert akkor ehetetlenül édes lesz! Vigyázzunk, nagyon gyorsan kell kavarni a fakanállal a végén, hogy ne égjen oda. Úgy a jó, ha nagyon tömör az anyag, és egyáltalán nem folyékony! Ha kész, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni, időnként megkeverve.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és az olvasztott fehér csokit (én mikróban szoktam csinálni, kiolvasztásos funkcióval; kb. 30 mp alatt megvan, csak kell még kavargatni utána). Egy másik edényben felverjük a tejszínhabot annyira keményre, hogy fejjel lefele fordítva a tálat, ne essen ki belőle a hab. Ezt félretesszük, legkésőbb van rá szükségünk.
- Mostanra kihűlt a pudingunk, amit apránként hozzáadunk a vajas-porcukros keverékhez, majd a tejszínhabot nagyon óvatosan beledolgozzuk.
- A kerek piskótatortát félbe vágjuk, megkenjük 1-2 ek baracklekvárral, hogy savanyítsa a krémet, mert eléggé édes, a krém felével megtöltjük (kb. 2 cm vastagon), a tetejét ráfordítjuk, majd azt is végighúzzuk a maradék krémmel. Az oldalára is maradjon! Ott is végig kell enni, és kb. 3-4 ek krém maradjon ki a piskótatekercses díszítéshez!
- A tortát száműzzük a hűtőbe, a piskótatekercset pedig elővesszük, felszeleteljük ujjnyi vastagra.
- Egy lábasba a vizet és a kristálycukrot beleborítjuk, alágyújtunk, összemelegítjük. Ahogy elpárolgott a víz, hozzáadjuk a vajat és a fehércsokit, jó alaposan összedolgozzuk. Ha sötétre vált és folyékony még, akkor a sütőpapírra terített, felkarikázott piskótatekercs csigákra tetszőleges mintákat “rajzolunk” vele. Én ezt egy kanál segítségével oldottam meg. Hagyjuk meghűlni, rádermedni az egészet, majd elővesszük a tortát a hűtőből és a maradék krémmel az oldalához tapasztjuk a piskóta tekercseket.
- Visszatesszük a hűtőbe. Én még a tetejére olvasztottam egy kis étcsokit – csokiból sose elég! 😉 Pár óra hűlés után vágható.
Jó páros
Ismét egy gyöngyszem