Tobzódós fehércsokis-kókuszos torta

Tegnap nagyon későn este szólt apa, hogy ma mi ünnepelni fogunk, konkrétan anyósom most tartja meg a szülinapját. Zárt boltok mellett – vasárnap lévén, hála a politikusainknak – és nagyjából fél nap alatt mit lehet csinálni ajándékként? Fotós ajándékhoz kellett volna legalább egy darab, nyitva tartó fotós labor, hogy kinyomtassuk, a ragasztós ajándékoknak azért kell egy nap száradás, én meg hétvégente általában el vagyok havazva a sok mosnivalóval. Tehát maradt a torta, mint ajándékozható dolog. Apa elmondása alapján nagyon gyorsan kellett készülnie az ünnepségre mamának, ebből kifolyólag nem voltunk benne biztosak, hogy van torta, és főleg hogy tudnak szerezni – szintén vasárnap, éljen-éljen! -, úgyhogy még egy pont a torta készítésnek.

Mivel vaj nem volt 30 dkg a hűtőben, másféle krémnek kellett utánanéznem-utánagondolnom. Tejszínes is, vajas is lett, meg főzött is, lazított is, szóval minden volt benne, mi szem-szájnak ingere.

Fehércsokis-kókuszos torta

Hozzávalók:

Tészta:

Krém:

Oldalára piskótatekercs:

Elkészítés:

  1. A piskótatekercset készítjük el először: sima piskótát sütünk, amit sütőpapírral bélelt tepsiben megsütünk 180 fokon (félidőben levesszük a sütési hőmérsékletet 160 fokra), majd a sütőből kivéve azonnal, még forrón feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg sül a piskótatekercs, addig elkészítjük a torta alapját: egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk alul sütőpapírral. A tojást, cukrot felverjük, belekeverjük a lisztet, majd hozzácsorgatjuk a csokit és a rumot. Aki akar, tehet bele nyugodtan sütőport, hogy biztosan feljöjjön a tészta. Ezt is kisütjük ugyanúgy, ahogy a piskótatekercset.
  3. A piskótatekercset megtöltjük, félretesszük hűvös helyre.
  4. A krémet elkészítjük:
  5. A pudingport és a lisztet összekeverjük a tejjel és egy pudingot főzünk belőle. Nem kell bele külön cukor, mert akkor ehetetlenül édes lesz! Vigyázzunk, nagyon gyorsan kell kavarni a fakanállal a végén, hogy ne égjen oda. Úgy a jó, ha nagyon tömör az anyag, és egyáltalán nem folyékony! Ha kész, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni, időnként megkeverve.
  6. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és az olvasztott fehér csokit (én mikróban szoktam csinálni, kiolvasztásos funkcióval; kb. 30 mp alatt megvan, csak kell még kavargatni utána). Egy másik edényben felverjük a tejszínhabot annyira keményre, hogy fejjel lefele fordítva a tálat, ne essen ki belőle a hab. Ezt félretesszük, legkésőbb van rá szükségünk.
  7. Mostanra kihűlt a pudingunk, amit apránként hozzáadunk a vajas-porcukros keverékhez, majd a tejszínhabot nagyon óvatosan beledolgozzuk.
  8. A kerek piskótatortát félbe vágjuk, megkenjük 1-2 ek baracklekvárral, hogy savanyítsa a krémet, mert eléggé édes, a krém felével megtöltjük (kb. 2 cm vastagon), a tetejét ráfordítjuk, majd azt is végighúzzuk a maradék krémmel. Az oldalára is maradjon! Ott is végig kell enni, és kb. 3-4 ek krém maradjon ki a piskótatekercses díszítéshez!
  9. A tortát száműzzük a hűtőbe, a piskótatekercset pedig elővesszük, felszeleteljük ujjnyi vastagra.
  10. Egy lábasba a vizet és a kristálycukrot beleborítjuk, alágyújtunk, összemelegítjük. Ahogy elpárolgott a víz, hozzáadjuk a vajat és a fehércsokit, jó alaposan összedolgozzuk. Ha sötétre vált és folyékony még, akkor a sütőpapírra terített, felkarikázott piskótatekercs csigákra tetszőleges mintákat “rajzolunk” vele. Én ezt egy kanál segítségével oldottam meg. Hagyjuk meghűlni, rádermedni az egészet, majd elővesszük a tortát a hűtőből és a maradék krémmel az oldalához tapasztjuk a piskóta tekercseket.
  11. Visszatesszük a hűtőbe. Én még a tetejére olvasztottam egy kis étcsokit – csokiból sose elég! 😉 Pár óra hűlés után vágható. 

 

 

Címkék: , ,
Tovább a blogra »