Tálkás cupcake

Ma cupcake-et készítettem. Úgy volt, hogy apa meg du. 5-re dolgozni, és gondoltam ha már tizenpár óráig odalesz, akkor hadd egyen valami én-féle finomságot. Csak hogy eszébe jussak 😀

Elővettem egy tálkát jobbhíján, mert nem találtam a bögrés mércémet. A tálka egy Tescos műanyag “müzlistálka”, ami a szivárvány minden színében kapható, egy zacskóba csomagolva. Nem is tudom, talán 4-500 Ft-ért vettük anno. No én ezt a tálkát fogtam be használatra. Azért lemértem, hogy miből mennyi kellett bele, de ilyen finomat még azt hiszem, nem sikerült sütnöm.

1 tálka 26 dkg kristálycukor volt.

Tálkás cupcake

Hozzávalók 30 db-hoz:

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit a kakaópor kivételével egy nagy tálba tesszük. (Itt ismét hálát adok apának, hogy tavaly kaptam tőle egy ilyen herkentyűs gépezetet, ami a KitchenAid olcsóbbik változata.) Gépi habverővel vagy fakanállal (vagy egy ilyen herkentyűs gépezettel) jó alaposan, simára kikeverjük. Figyelem! A tészta akkor lesz teljesen egynemű, ha a zsiradék (vaj/margarin) teljese fel van olvadva, nem pedig csak úgy nagyjából feldaraboljuk és kész módon bánunk vele.
  2. Egy 12-es muffinformába kanalazzuk a tészta egyik részét (kb. harmadát). Ezeknek a közepébe én a mogyorós krémet tettem: egy adag cupcake közepére elég egy fél kk krémet tenni, a többi már durván megváltoztatná a sütit, nem úgy jönne fel, mint ahogy én csináltam. 180 fokon 20-22 perc alatt, alsó sütéssel megsütjük. Tűpróba szükséges!
  3. A következő adaghoz a maradék tésztába kevertem a kakaóport (aki akarja, tehet hozzá rumot is), és ennek a közepére ment a meggydzsem: ugyanúgy fél kk-nyi mennyiség egy-egy cupcake közepére. Igaz, ezt úgy látom utólag, le kellett volna nyomkodni. Viszont nem szabad felkeverni a lekvárt, mert keménynek, nehezebbnek kell lenni az anyagnak, amit a közepébe teszük, mint maga a tészta állaga, sűrűsége.
  4. A harmadik adag (a maradék tésztához) megint mogyorókrémes lett, de ez már durván élvezethalmozásnak minősül, hisz kívül-belül kakaós-csokis lett. 🙂

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »