bopciblog

Vajas fánk

Elsőre soknak tűnik a receptben levő mennyiség, de higgyétek el, nem sok az! El fog fogyni, ezt garantálom! Viszont sajnos rossz hírem van a fogyókúrázóknak: ez minden, csak nem fogyókúrás hami. De az, hogy az én rossz evő (csak húst hússal fogyasztó) kicsi fiam két és fél darabot betömött, majd amikor megkérdeztem tőle, hogy finom-e, csak annyit dünnyögött oda teli szájjal, hogy “oha!”, azt hiszem, egyértelművé teszi az ízére vonatkozó esetleges kételkedést.

Amerikais. Cukros. Édes. Vajas. Finom. Abbahagyhatatlan. Tepsis fánk.

 

Vajas fánk

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3,5 dl langyos tej
  • 1 dl tejben felfuttatott fél csomag friss élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 375 ml cukor (cuppoltam! :P)
  • 2 ek puha vaj
  • vaníliaaroma
  • rumaroma

Mázalap:

  • 30 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl víz

Rózsaszín máz:

  • 1/2 tk rumaroma
  • 1/2 tk puncsaroma
  • 1 tk málna színű ételszínezék
  • 12 dkg porcukor

Kakaós máz:

  • 2 ek kakaópor
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, dagasztó (8-as) programon elkészítjük.
  2. Ha kész, a fánkformát kivajazzuk alaposan, és a 220 fokos sütőben légkeveréssel kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Kézzel kell kb. 2 diónyi gombócokat formázni, a közepükbe lyukat nyomni az ujjunkkal, és úgy beletenni. Nem kell nagyobb, mert akkor csúnyán púpos és féloldalt lyukas, formátlan és kifutott alakzatot kapunk fánk helyett.
  3. Ebből a mennyiségből 18 db fánk lesz. A gyerekeket érdemes a sütés idejére az udvarra vagy egyéb, sütőtől távolabbi helyre száműzni, mert nehéz megállniuk a forró fánkhoz való hozzápiszkálást, és azért ez is éget, még ha nem is olajban van sütve.
  4. A máz következik: a 30 dkg cukrot és a 2,5 dl vizet összefőzzük. Három felé vesszük a kész és langyosra hűtött szirupot. Ez lesz az alapja a mázunknak. Egy kis tálkába tesszük a színes máz hozzávalóit – külön-külön a rózsaszínt és a kakaósat -, és ezzel óvatosan elkezdjük felönteni. Kell egy kis gyakorlás hozzá, hogy sikerüljön a megfelelő sűrűséget elérni, de porcukor hozzáadásával javítható a dolog, ha túl lágy lett. Én most fehéret nem csináltam, annál annyi a különbség, hogy aki akarja, citrom- vagy vaníliaaromával ízesítheti, de ugyanúgy a mázalapból szűk dl-enként kell hozzá 10 dkg porcukor, és ebbe kell belenyomkodni a fánkot. Díszítéshez már ott lehetnek a gyerekek nyugodtan – élvezni fogják, hogy a színes cukorkákat rászórhatják. Érdemes egy rácsra tenni hűlni őket. Nekem erre a mikró rácsa tökéletes megoldás. 🙂

IMGP4272

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Muszáj kategória


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!