bopciblog

Akácszörp bopci konyhájából

Ugyan rengeteg és még egy féle-fajta elkészítése létezik az akácszörpnek (is), de én maradtam a bio gondolkodásmódomnál, hogy inkább hűtőben tartom, nem pakolom tele tartósítószerekkel, ha már permetszer nélküli helyről származik a virágzat.
Az úgy történt, hogy apa elment virágot venni az ovis anyák napi&ballagós műsorra meg tejcsiért a bocikhoz, és bemerészkedett rövidnadrágban a csalán közé, hogy szedjen nekem akácfavirágot. (Apa tünemény 🙂 Sőt, az időközben tönkrement porszívót is megpróbálta megjavítani.)

IMG_20150517_164259

Tehát Dedóvó Házirobot nekiállt az egyik bodzaszörpöt kiönteni üvegbe, majd az akácvirágot előkészíteni és eltenni üvegbe. Szerencsére mivel feltett szándékom volt a nagyüzemi szörpgyártás (boltban a 7 dl-es üveg kb. 800 Ft, a bio szörp ára meg 1500 Ft körül van; na ennyit nem tudok megengedni magunknak), így bevásároltam pénteken a citromból. 🙂

Még annyit a recepthez, hogy általában 500-1000 g akácvirággal kezdik (vödörnyi mennyiség), plusz kb. 4-6 liter víz, 4-5 kg cukor, pár evőkanál mű tartósítószer, ki hogy szereti csinálni. Na az enyém kis adag. Mert sok-sok “kis” üveg szörp lesz belőle. Inkább egy kis üvegnyi romoljon meg, mintsem 30 liternyit megcsinálok, és belepottyan valami, ami miatt az egész a kukában végzi! 🙂

Akácszörp bopci konyhájából

IMG_20150517_171644

Hozzávalók:

  • kb. 22 dkg akácvirág (nagyjából másfél liternyi)
  • 1 db citrom
  • 80 dkg cukor
  • 8 dl víz

Elkészítés:

  1. Az akácvirágzatot megmossuk és lehúzzuk a virágokat a szárról.
  2. Feltesszük főni egy lábasban a vizet és a kristálycukrot. Lassú lángon felfőzzük és hűlni hagyjuk.
  3. Betesszük egy 3 literes üvegbe az összes virágzatot, közé nyomkodjuk a felkarikázott citromot (előtte jó alaposan lemossuk), és felöntjük a kézmelegre lehűlt cukorsziruppal.
  4. Egy tányért (porcelán vagy üveg) teszünk a tetejére, és 5 napig állni hagyjuk. Naponta érdemes átkavarni. Mivel a cukron kívül nincs benne tartósítószer (nátrium-benzoátot szoktak bele tenni; na én kihagyom inkább), hűtőben kell tartani, jól lezárt üvegben.

IMG_20150517_174003

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Jól hangzik

  2. Renáta Szabó says:

    én is így készítem 🙂

  3. Emese Spanderné Bujda says:

    A bolti szörp meg sem közelíti a házit!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!