Nagyon sok édességet csináltam az utóbbi pár napban, így muszáj volt már egy sós nasit is készítenem. A friss sajt ott volt a hűtőben, lassanként lejáró szavatossággal, úgyhogy fel kellett használnom. De nem sajttortához. Az édes. Nem is kicsit. A túróból már túrós táska készült – leveles tésztából -, úgyhogy amiatt sem tudtam túrótortát csinálni. És akkor jött az isteni szikra! 🙂 Miért ne lehetne a pogácsába is tenni friss sajtot? A tejfölhöz úgyis hasonló az állaga.
Tehát megszületett a friss sajtból készült nemzetközi pogácsa. 🙂 Miért is nemzetközi? Mert ugyan magyar a sajt, amiből készült, legalábbis az egyik, de a másik francia. Laktózérzékenyek – mint pl. a picikém is – NE fogyasszák, mert tele lesznek pöttyökkel, és más allergiás reakció is ki fog jönni. A hozzávalók egy része persze lecserélhető laktózmentes-, ill. tejmentes hozzávalóra, de nem minden, így nehéz lenne összeállítani ennek az allergiás változatát.
Most a teljes bögrével mértem, ami 250 ml-es mércét jelent.
Hajtott friss sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 1/2 bögre zsíros tej
- 1,5 bögre friss sajt (Lidlből vettük)
- 1+1 bögre darált francia csemege sajt (Auchanban kapható)
- 2 nagy csipet só
- 1 tk porcukor
- fél csomag friss élesztő
- kb. 60-65 dkg liszt (nem mértem igazából, azért mondom saccra)
- 1 bögre 12%-os tejföl
- 1 bögre vaj
- 1+1 db tojás
Elkészítés:
- A tejet, sajtot, tojást, tejfölt, sót, lisztet(nem mértem pontosan; egy kilós zacskónak több, mint a fele ment bele), porcukrot és élesztőt a kenyérsütő gép táljába tesszük, dagasztó-kelesztő programmal elindítjuk. Ha kész, kivesszük, és egy konyharuhával letakart edényben kelesztjük bő másfél órát még. Ez a titka a jó hajtogatott pogácsának. 😉
- Vékonyra kinyújtjuk (ujjnyinál vékonyabbra) lisztezett deszkán, megszórjuk vékonyan a második bögrényi aprított sajttal*, meglocsoljuk egy picike vízzel és meghajtjuk kétszer. (Tehát egyszer harmadra hajtjuk, azt lenyújtjuk, és újra megszórjuk, locsoljuk, harmadra hajtjuk.) A tetejét tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél óráig sütjük.
* A sajtot úgy csináltam, hogy a kávédarálóba tettem a kristálycukrot és a sajtot és elindítottam. Így lett annyi porcukor, ami pont elég a pogácsába való élesztő felfújásához és a sajt is por állagú lett.
Ha tetszett, keress a Facebookon is! Ott napi érdekességeket, játékokat találsz.
Most akarom
Biztosan jó puha lett!
sokféle pogit sütök, de ez új nekem is 🙂