A következő recept egy pofonegyszerű dolog, ami tökéletes a forró napokra, hisz csak kb. fél órát kell a sütéssel bajlódni, aztán folyamatosan csak hűteni. Alapanyag tekintetében bizony kell bele drága dolog, hisz tejszínes a krém. De az összhatás kárpótolja az embert 😉
Tejszínes citromszelet
Hozzávalók:
tészta:
- 6 tojás
- 7 ek cukor
- 6 ek liszt
- 2 ek 100%os citromlé
- késhegynyi sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
krém:
- 2,5 dl hideg tej
- 2 púpozott ek hidegkrémpor
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom húsa(!)
- 2 dl habtejszín
Elkészítés:
- A tésztából egy sima, szimpla piskótát készítünk, amit egy sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsiben megsütünk. (180, majd 175 fok, alsó sütéssel, kb. fél óra.)
- A krémhez a hideg tejet és a hidegkrémport alaposan összekeverjük – nem kell megijedni, sűrű lesz nagyon! -, belereszeljük a citrom héját és a citromot megpucoljuk, a belső, cikkeken levő keserű héját lehúzzuk, majd a rostokat is beletesszük, ezzel is összekeverjük. Ez pepecselős rész, de megéri! Másabb, ha az ember a citrom húsába harap a krémben, mint ha csak simán a leve van benne 😉
- A habtejszínt kemény habbá verjük (nem, a tejszínhab nem jó, csak a habtejszín), és a sárga, citromos krémhez adagoljuk nagyon apránként. Én konkrétan a múltkor kapott, jégkása díszítéséhez használatos hosszú nyelű teniszütőt használtam. A felvert tejszínhab fogja fellazítani a krémet. 🙂 Fél órára hűtőbe száműzzük a krémet.
- A kettévágott piskótát (nem vízszintesen, hanem függőlegesen vágtam félbe) megkenjük a krémmel, összefordítjuk a feleket, lehűtjük alaposan.
- A tetejére egy nagy maréknyi tejcsoki lapkát (kb. 5 dkg) megolvasztottam kb. fél dl szódavízzel a mikróban olvasztó funkción, és ezt öntöttem rá a süteményre, majd elkentem rajta gyorsan. Hogy ez sikerüljön, muszáj a sütinek hidegnek lennie, a csokinak pedig melegnek, nem forrónak. A hűtőben így is pihentetjük 1-2 órát, majd éles késsel felvágjuk. Ha szeretnénk, kevés tejszínhabbal lehet még díszíteni.
Fogyasztásig feltétlenül tartsuk hűtőben! A tejszínhab hamar megromlik ilyen melegben!
Imádom ami citromos