“Nagyon kellemes lett!” jelzős tejszínes citromszelet

A következő recept egy pofonegyszerű dolog, ami tökéletes a forró napokra, hisz csak kb. fél órát kell a sütéssel bajlódni, aztán folyamatosan csak hűteni. Alapanyag tekintetében bizony kell bele drága dolog, hisz tejszínes a krém. De az összhatás kárpótolja az embert 😉

Tejszínes citromszelet

Hozzávalók:

tészta:

krém:

Elkészítés:

  1. A tésztából egy sima, szimpla piskótát készítünk, amit egy sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsiben megsütünk. (180, majd 175 fok, alsó sütéssel, kb. fél óra.)
  2. A krémhez a hideg tejet és a hidegkrémport alaposan összekeverjük – nem kell megijedni, sűrű lesz nagyon! -, belereszeljük a citrom héját és a citromot megpucoljuk, a belső, cikkeken levő keserű héját lehúzzuk, majd a rostokat is beletesszük, ezzel is összekeverjük. Ez pepecselős rész, de megéri! Másabb, ha az ember a citrom húsába harap a krémben, mint ha csak simán a leve van benne 😉
  3. A habtejszínt kemény habbá verjük (nem, a tejszínhab nem jó, csak a habtejszín), és a sárga, citromos krémhez adagoljuk nagyon apránként. Én konkrétan a múltkor kapott, jégkása díszítéséhez használatos hosszú nyelű teniszütőt használtam. A felvert tejszínhab fogja fellazítani a krémet. 🙂 Fél órára hűtőbe száműzzük a krémet.
  4. A kettévágott piskótát (nem vízszintesen, hanem függőlegesen vágtam félbe) megkenjük a krémmel, összefordítjuk a feleket, lehűtjük alaposan.
  5. A tetejére egy nagy maréknyi tejcsoki lapkát (kb. 5 dkg) megolvasztottam kb. fél dl szódavízzel a mikróban olvasztó funkción, és ezt öntöttem rá a süteményre, majd elkentem rajta gyorsan. Hogy ez sikerüljön, muszáj a sütinek hidegnek lennie, a csokinak pedig melegnek, nem forrónak. A hűtőben így is pihentetjük 1-2 órát, majd éles késsel felvágjuk. Ha szeretnénk, kevés tejszínhabbal lehet még díszíteni.

Fogyasztásig feltétlenül tartsuk hűtőben! A tejszínhab hamar megromlik ilyen melegben!

Ha tetszett, csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »