Már megint és még mindig a gersli! Tudom, nem vagyunk disznók, hogy árpával tömjük a pocakunkat, viszont elég sok disznóhúst fogyasztunk, a disznók pedig árpa alapú tápot kapnak – nálunk legalábbis, mert nem bolti műizével tömjük őket -, tehát mondhatni úgy eszünk egy rántott hús elfogyasztásakor árpát, hogy nem is tudunk róla. 🙂 Ugyan nem a szupergabona – az a zab -, de nagyon finom szerintem. És nem tudom a pontos tápértékét meg a szénhidráttartalmát, de nem túl sok szerintem. Viszont egy-két kanálnyi is olyan szinten laktat, mint a zab. 🙂
Reggel kivételesen időben ki tudtam verni apát az ágyból, és rá tudtam venni, hogy menjünk boltba korán. Nem tudom, hogyan, de sikerült! 🙂 (Talán úgy gondolta, hogy ha nem jön, megyek a gyerekekkel nélküle; mondjuk ezt jól gondolta, ha ilyen fordult meg az agyában…) A húsboltban pedig oda volt tolva az orrom elé, hogy 250 Ft kilója a disznó belsőségnek, és friss máj díszelgett a tálban – hát kellett ennél több nekem? 😉
Kakukkfüves-borsós máj gerslivel
Hozzávalók:
- 2,5 dl gersli szárazon mérve
- 60 dkg disznómáj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- kb. 20 dkg zöldborsó
- fűszerek: só, bors, pici pirospaprika por, egy fej fokhagyma, kakukkfű, kapor
- kb. 2 dl sűrű paradicsomlé
Elkészítés:
- A gerslit beáztatjuk és előfőzzük (10 perc mikróban, de áztatni egy bő órát kell előtte).
- A májat pörkölt méretű kockákra vágjuk (fél gyufás skatyula), a vöröshagymát felaprítjuk, és együtt megfuttatjuk a meleg olajon. Amikor kezdi lekapni (tehát pörkölődni), megsózzuk, borsozzuk, az áttört fokhagymát és a pirospaprikát hozzáadjuk, majd felöntjük kb. fél liter vízzel. Alaposan összekeverjük, aztán hozzáadjuk a zöldborsót is és a kakukkfüvet.
- Ha egyszer összefőtt (=felforrt a víz, amit ráöntöttünk), levesszük a lángot kicsire, és a félig főtt, lemosott gerslit hozzáöntjük, és adunk hozzá annyi vizet, hogy elfedje. Kb. 20 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot alatta, és hagyjuk, hogy meghűljön. Közben dagadni fog a gersli tovább, így nem nagyon lesz már “szottyos”.
A máj recepteket sose tudom megunni.,