Az anyukám nem szeretett ecetes-cukros vízzel leöntött salátákat csinálni soha. Nem is szerettem én sem, amikor olyan volt az orrom elé rakva saláta névvel ellátva. Helyette mindenfélét kitalált, ami nagyon finom volt, és mások szerint különleges – ám én ebben nőttem fel, hogy “különleges”, máshol nem nagyon szokásos ennivalókat ettem.
Nem voltam soha elhízva, amíg anyu főztjén éltem, akármennyire tartottak nagydarabnak. Nyolcadikban megmérték, és nekem volt az osztályban a legjobb zsír-izom eloszlásom, amin finoman szólva csodálkoztak a többiek. Én meg piszokmód büszke voltam rá. 🙂
Kapros uborkasaláta
Hozzávalók:
- 4-5 db uborka (kovászolni való)
- 2 fej fokhagyma
- fél dl citromlé
- só
- 1 kk szárított kapor vagy fél csokor friss kapor aprítva
Elkészítés:
- Az uborkákat meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk (jól jön egy szeletelő). Ha nem kovászolni való uborkánk van, akkor elég 2 db kígyóuborka, de azt nem kell meghámozni. 🙂
- A citromlevet összeöntjük a fokhagymanyomón áttört fokhagymával, sóval, kaporral. Ebbe beleforgatjuk az uborkakarikákat, lefedve legalább fél órán át hűtőben tároljuk. Hidegen a legjobb! 🙂
Isteni lehet 🙂