bopciblog

Narancsos fánk – bögrésen

Tudom, hogy meleg van még mindig, és hülye vagyok miatta, de fánkra vágytam. Narancsos-barackos fánkra. Nem a zsírban tocsogóra, hanem a tepsisre. Ami finom, gyorsan elkészül, lekvárral isteni, és tökéletes a mostanra pattanásig feszült idegrendszerem lenyugtatására.

A gyerekekre rátört az a két hónapos “idegesítsük fel egyszerre mindhárman anyát, hátha agybajt kap, az olyan muris lenne!” vírus, ami elég gyakorta felüti a fejét nálunk, főként nyaranta. 😀 Szóval mivel egy hatalmas adag milánóit bevágott a picim, aztán úgy, ülve elaludt, sőt, miközben a szertendő szanaszét kent paradicsomos szószt, húst, tésztacafatokat lemostam róla, ölben, még mindig aludt, és a kiságyba betételt is kibírta, óvatosan fellélegeztem. Aztán bekapcsoltam a sütőt, hogy most akkor kisütöm a tésztát. És bevágtam az első darabot szégyenszemre, nem adtam oda önző módon a gyerekeimnek. De mivel kibírtam, hogy nem hibbantam meg az előtte, egészen reggeltől kezdve tartó hisztijüktől, úgy döntöttem: ennyi nekem most jár.

Narancsos fánk

Hozzávalók:

  • 2 nagy bögre tej (kb. 2,3 dl-es, porcelán bögrével mérve)
  • 3 púpozott ek puha margarin
  • 1-2 ek citromlé
  • pár csepp narancsaroma
  • fél narancs héja reszelve
  • 2 marék kristálycukor
  • csipetnyi só
  • fél csomag friss élesztő
  • bő fél zacskó liszt (kicsit több, mint fél kiló)
  • forma kikenéséhez olaj

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót a kenyérsütő gép 8-as programjával dagasztjuk-kelesztjük. Nem kell végigfuttatni feltétlenül a programot, az a lényeg, hogy ki legyen dolgozva a tészta, tehát kb. 30-40 perc múlva ki lehet kapcsolni.
  2. Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor kézzel készítjük el a kelt tésztát: a lisztet a sóval összekeverjük, a tej harmadában kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt(ezt a harmad részt egy kicsit megmelegítjük), ezt a közepébe öntjük, összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a narancshéjjal, stb., és letakarva egy fél órát kelni hagyjuk. Lágy lesz a tészta!
  3. A sütőt beállítjuk 175 fokra, és egy-egy kis maréknyi tésztát az olajozott fánkformába tesszük, kisütjük alsó sütéssel. Nem kell sok tésztát beletenni, hisz kb. duplájára-háromszorosára fog nőni.
  4. Ha kész (kb. 20 perc), pár percet hagyjuk hűlni, és ki tudjuk borítani a formából. Baracklekvárral isteni! 🙂 Nem vagyok édesszájú, mint tudjátok, de ha akarja valaki, nyugodtan lehet porcukrozni, kakaózni, fahéjazni, stb. Számomra a fánk baracklekvárral fogyasztva az igazi. 🙂

IMG_20150712_150400

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Megennêm 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!