Tudom, hogy meleg van még mindig, és hülye vagyok miatta, de fánkra vágytam. Narancsos-barackos fánkra. Nem a zsírban tocsogóra, hanem a tepsisre. Ami finom, gyorsan elkészül, lekvárral isteni, és tökéletes a mostanra pattanásig feszült idegrendszerem lenyugtatására.
A gyerekekre rátört az a két hónapos “idegesítsük fel egyszerre mindhárman anyát, hátha agybajt kap, az olyan muris lenne!” vírus, ami elég gyakorta felüti a fejét nálunk, főként nyaranta. 😀 Szóval mivel egy hatalmas adag milánóit bevágott a picim, aztán úgy, ülve elaludt, sőt, miközben a szertendő szanaszét kent paradicsomos szószt, húst, tésztacafatokat lemostam róla, ölben, még mindig aludt, és a kiságyba betételt is kibírta, óvatosan fellélegeztem. Aztán bekapcsoltam a sütőt, hogy most akkor kisütöm a tésztát. És bevágtam az első darabot szégyenszemre, nem adtam oda önző módon a gyerekeimnek. De mivel kibírtam, hogy nem hibbantam meg az előtte, egészen reggeltől kezdve tartó hisztijüktől, úgy döntöttem: ennyi nekem most jár.
Narancsos fánk
Hozzávalók:
- 2 nagy bögre tej (kb. 2,3 dl-es, porcelán bögrével mérve)
- 3 púpozott ek puha margarin
- 1-2 ek citromlé
- pár csepp narancsaroma
- fél narancs héja reszelve
- 2 marék kristálycukor
- csipetnyi só
- fél csomag friss élesztő
- bő fél zacskó liszt (kicsit több, mint fél kiló)
- forma kikenéséhez olaj
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót a kenyérsütő gép 8-as programjával dagasztjuk-kelesztjük. Nem kell végigfuttatni feltétlenül a programot, az a lényeg, hogy ki legyen dolgozva a tészta, tehát kb. 30-40 perc múlva ki lehet kapcsolni.
- Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor kézzel készítjük el a kelt tésztát: a lisztet a sóval összekeverjük, a tej harmadában kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt(ezt a harmad részt egy kicsit megmelegítjük), ezt a közepébe öntjük, összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a narancshéjjal, stb., és letakarva egy fél órát kelni hagyjuk. Lágy lesz a tészta!
- A sütőt beállítjuk 175 fokra, és egy-egy kis maréknyi tésztát az olajozott fánkformába tesszük, kisütjük alsó sütéssel. Nem kell sok tésztát beletenni, hisz kb. duplájára-háromszorosára fog nőni.
- Ha kész (kb. 20 perc), pár percet hagyjuk hűlni, és ki tudjuk borítani a formából. Baracklekvárral isteni! 🙂 Nem vagyok édesszájú, mint tudjátok, de ha akarja valaki, nyugodtan lehet porcukrozni, kakaózni, fahéjazni, stb. Számomra a fánk baracklekvárral fogyasztva az igazi. 🙂
Megennêm 🙂