Apa óvatoskodás nélkül megjegyezte, hogy ő csak a pillekönnyű fánkot szereti, nem ezt a csokis-cukrost, amit adtam nekik, miközben szándékosan kishíján levágta a főnök az egyik srác ujját (és még neki állt fentebb), apa pedig überhiperszuper rendes volt, mert vitte a Kenézybe. Mai magyar vállalkozó.
Előkaptam hát az emlékeimből, milyen is volt, amikor az én drága Nagyikám sütötte. Igaz, nem csak farsangkor kaptunk, hanem amikor kapott az egyik nagybátyám friss, falusi tejet ajándékba. (Minden faluban volt egy-két menyecske, akinek tette a szépet, így a falusi friss tojás, csirke, tej, zöldség-gyümölcs nem volt ritka.)
Nagyikám fánkja
Hozzávalók:
- fél liter nagyon zsíros tej
- 20 dkg házi vaj vagy sütőzsír
- 1 tojás sárgája
- 80 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- reszelt citromhéj (elhagyható)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4-5 marék cukor
- csipet só
Elkêszítés:
- A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk, lefedve 4 órát kelesztjük, óránként átdolgozva egy nagy vájlingban, alulra egy-egy ujjnyi zsírt/vajat kenve.
- Olajozott kanállal vagy kézzel kiszaggatjuk, és gyöngyöző (egy csipet tésztát belerakunk, az pedig gyöngyözve jön fel a tetejére) olajban kisütjük. Átfordul magától.
Szépek