Töltött cukkini: a nyár laktató fogyókúrája
Napok óta várakozott két, gigászi méretű cukkini jobb sorsára a szekrény ttetején, mi pedig találtunk a boltban akciós darálthúst – innentől kezdve nem volt kérdés számomra, mi is lesz a cukkinivel.
Tegnap kiderült, hogy egy ismerősöm szintén hasonló véleményen van a fűszereket illetően, mint én. Azaz meri használni, amit manapság nem igazán lehet látni, pedig olyan csuda ízeket lehet kreálni egy-egy adag fűszer otthon tartásával, hogy hihetetlen!
Töltött cukkini
Hozzávalók:
- 1 gigászi méretű cukkini
- 500g darálthús
- 2 tojás
- 1 marék zsemlemorzsa
- fűszerek: só, őrölt fehérbors, tárkony, lestyán
- 1 fej fokhagyma
- pár szem paradicsom
- kevés olaj (kb. 2 ek)
- reszelt sajt
- tejföl
Elkészítés:
- A cukkinit kb. 30-40 centis darabokra vágjuk, hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, besózzuk alaposan, és kb. fél órát így hagyjuk.
- A darált húst összekeverjük az átnyomott fokhagymával, sóval, borssal, tárkonnyal, lestyánnal, zsemlemorzsával és tojással, és beletöltjük a cukkinibe, miután kiöntöttük belőle a vizet, amit eresztett. A tetejére teszünk szeletelt paradicsomot és reszelt sajtot (ezek elhagyhatóak, aki akarja, tehet helyette tejfölt rá).
- Egy kevés olajat öntünk a cukkinik alá, és 180 fokon kb. 1 órán keresztül sütjük.