bopciblog

Apagyógyító krumplis tepsis lángos

Apa este már úgy jött haza, hogy jajj, ő nagyon rosszul érzi magát. Én pedig nem hagytam békén, csak mondtam a magamét, hogy mennyire örülök neki, hogy ilyen sokan nézik a blogot. (Tényleg öröm és boldogság van miatta! :)) Aztán estére a pici pasim belázasodott, fogalmam sincs, mitől, talán a melegtől. Nagyjából hajnali 2-ig cserélgettem a pici pelusát a buksiján, hogy lentebb menjen a testhője – elég morbidul vicces tényleg, hogy én is, mint pár ismerősöm a kánikulában próbál lázat csillapítani kicsi gyereknél. Aztán hajnali 5-kor ébresztett apa, hogy ő nagyon-nagyon rosszul érzi magát, hol a lázmérő? Dedóvó Házirobot átváltott non-stop ápolónénibe, és cirka 3 órányi alvás után (azért ennél több a pihenőidő a kórházban dolgozó ápolóknak is, nem?) elkezdte apát ápolni.

Apa óvatosan megjegyezte még előző este, hogy ő a krumplis fánkot is szereti. Meg mindent, ami krumplis. Mert a krumpli az krumpli kérem. Ámen. Akkor kap krumplis lán… azaz tepsis lángost, fokhagymás tejföllel, sajttal, hagymával, sonkával. Szóval ezzel várom, hogy a gyógyulás mezejére léphessen. 🙂

IMG_20150722_162002

Apagyógyító krumplis tepsis lángos

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy szem krumpli (igen, új van csak, hát abból készült)
  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1/3 kocka friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 2 dl langyos víz

Tetejére:

  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 kk fokhagymagranulátum vagy 4-5 gerezd fokhagyma áttörve
  • kb. 5 dkg sonka
  • kb. 8-10 dkg reszelt sajt
  • fél fej lila/vöröshagyma

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A krumplit sajtreszelőn lereszelve adjuk hozzá. Ha nagyon vizes a krumpli, adni kell még hozzá lisztet! Egy kicsit kemény gombócot kell kapnunk belőle, mert ahogy letakarjuk és egy bő órát hagyjuk kelni, egy hatalmas, lágy tészta lesz belőle – a krumpli ugyanis utólag engedi ki magából a vizet.
  2. A sütőt bekapcsoljuk 175-180 fokra. Egy nagy tepsit kiolajozunk, ebbe tesszük bele a tésztát. Nem kell nagyon pontosan kinyújtani, elég kézzel kihúzogatni a tepsi széléig. Érdemes a közepét vékonyabbra hagyni, hogy a szélén egy kis peremet képezzen. Erre kenjük a fokhagymás tejfölt (csak összekeverjük, semmi cécó), a pici, pár mm-es kockákra vágott sonkát, a reszelt sajtot és a karikára vágott hagymát. Kb. egy óra alatt készre sül.

IMG_20150722_162112

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!