Az úgy kezdődött, hogy megláttam: délután lesz egy film a tv-ben, amit nem is tudom, hány éve akartam már megnézni, és birtokozás mellett tegnap este sem sikerült látnom. Ma délután viszont, ó, jeee, leadták újra. Amellé meg valami rágcsa dukál. Popcornt nem mertem nekiállni készíteni – Picim határozottan valódi fulladást tud produkálni, annyira szereti tömni befele -, krumpli viszont volt a szatyorban. Meg olaj is. A szeletelő sem volt túl messze, el is mosogatva ráadásul az egész napos favágás-gyújtogatás mellett, úgyhogy eldőlt: chips készül és punktum. Mert Jules Verne és Brendon Fraser már eleve jó párosítás. 🙂
Árilag… hmm… saccolom, hogy 200 Ft alatt van, mert az Aldiban pl. 149 Ft a krumpli kilója – és akármennyire új az a krumpli, nem olyan nagyon sok a víz, ami ki tud sülni belőle, hogy ne érje meg otthon elkészíteni a bolti változatokhoz képest. Ha emlékeim nem csalnak, kb. 3000 Ft körüli a kilós ára a bolti chipseknek. Na ez a töredékébe kerül. 🙂
Házi chips
Hozzávalók 5 főre, akik szeretik a chipset:
- kb. 80 dkg krumpli
- kb. 5 dl olaj
- só, bors, fokhagyma, paprikapor, őrölt sajt, stb., amivel szeretnénk fűszerezni utólag
Elkészítés:
- A krumplikat meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük (a nagyon vékony kb. 2 mm-t jelent; én Fackelmann márkájú szeletelővel rendelkezem, tökéletes!), enyhén megsózzuk, és forró olajban 3 perc alatt készre sütjük.
- A chipseket érdemes papírtörlőre vagy szalvétára kiszedni, lecsepegtetni a maradék olajat, és utána egy nagy tálba átönteni, megszórni sóval, borssal, stb., amivel akarjuk, és összerázni, miután egy papírt tettünk a tetejére. Az őrölt sajt tényleg őrölt sajtot jelent, nem reszeltet. Erre a legalkalmasabbak az előre lereszelt darabok, amik zacskóban kaphatóak, és Parmezán vagy hasonló névre hallgatnak.
Mi a titka?
1. Hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az olaj, és
2. Ne süssük túl!
3. Ne legyen egymásba gabalyodva a krumpliszelet!
Ez azt jelenti, hogy a meleg olaj nem jó. Az olaj akkor jó, ha a krumplit a serpenyőbe téve először lesüllyed, majd pár másodperc után feljön a felszínre, és kb. 10 mp múlva elkezd kunkorodni a széle. Ekkor lesz belőle a klasszikus chips forma.
A túlsütés úgy kerülhető el, hogy amikor elkezd aranyszínűre változni a krumpli, és kocogós lesz, azonnal kivesszük. De a közepe is kocogjon ám! 🙂
Ez az egymásba gabalyodás pedig úgy, hogy ha kb. ujjnyi távolságra hagyjuk a serpenyőben egymástól a leendő ropogtatni valókat.
Ez egy szuper ötlet, mindig az a bajom, hogy a chipses zacsiban nagyon kevés a chips és sok a levegő. Sorozatozáshoz ez a kis recept tökéletes 😀
http://www.ujsagomat.hu/lidl
Sose csináltam még házilag pedig érdemes kipróbálni
Igazán nincs mit. Jó nassolást! 😉
oh, koszonom, elneztem, mostmar kimerem probalni.
Gondolom azzal is jó, nekem egy Fackelmann márkájú van, uborkát is szoktunk vele szeletelni, 2 féle vastagságú a szelet – hát ez a legvékonyabb.
5 dl van írva, nem fél dl.
5 dl
Gondolom uborka szeletelovel is lehet vekonyra szelni. Kerdesem, nem keves a feldeci olaj? hogyan lehet ennyi olajban megsutni?
A bejegyzés alatt van egy “Megosztás” gomb, amire ha kattint, úgy meg tudja osztani a Facebookon, a többi kis jel Tweet és Google regisztrációhoz van kötve.
szeretném megosztani a salyát idövonalamon