Mivel a laktózmentes túrós sütit sokan nézték meg, csak megmutatom, milyen, ha extra puha a tészta, és sokkal finomabb, mint az előző változat.
Ez egy gigászi mennyiségű adag – legalábbis az átlag mennyiséghez képest -, hisz elég sok túró kell bele. De hát a környékünkön úgy szeretik a sütit az ismerősök, hogy vékony tészta, vastag töltelék, ez pedig tökéletesen illik az ízlésükhöz.
Kelt, giga túrós süti
Hozzávalók: Tészta
- 2 dl zsíros tej
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- 3 nagy ek cukor
- fél csomag friss élesztő
- fél kk szódabikarbóna
- 1 tojás
- 58 dkg liszt
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk citromaroma
- 2 zacskó vaníliás cukor
Töltelék:
- 1 kg túró
- 6 ek cukor
- 3 zacskó vaníliás cukor (vagy két evőkanál vaníliaaroma)
- fél citrom héja és az egész citrom leve (a tésztába ment a másik fél citrom héja; nem pocsékolunk!)
- 6 ek búzadara
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (az olajat érdemes a legvégén hozzáönteni, hogy tökéletesen elváljon az edény falától), letakarva kelesztjük bő fél órán át. Ketté vesszük a tésztát.
- Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a nagy tepsink. Kikenjük-lisztezzük a tepsi alját (oldalát nem), belesimítjuk a tésztát. Könnyen szakad, vigyázat!
- Összekeverjük a töltelék hozzávalóit*, egyenletesen szétoszlatjuk a tésztánkon. Rásimítjuk a másik felét a tésztának, megszurkáljuk, lekenjük egy tojással. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
*Ha krémesen szeretjük a túrótölteléket, illetve nagyon magasra szeretnénk készíteni a tésztát, akkor érdemes összeturmixolni a túrót a citromlével (botturmix tökéletes hozzá), és utána belekeverni a búzadarát, ám ekkor ajánlatos 2 tojást is hozzáadni, hogy összeálljon stabilan a töltelék. Az én sütimben darabos maradt a túró, direkt.
Isteni lehet
Ebben aztán van túró töltelék bőven!