bopciblog

Laktózmentes csokis-túrós rúd otthon – kis adag!

Elgondolkodtam nemrég. Van nem messze tőlünk több hipermarket vagy mi is a pontos megnevezésük. Kék-sárga-piros színekkel jelölve magukat, mindkét boltban van frissen sütött pékáru most már. Az egyikben csak egy dolog van, ami a tejérzékenyeknek fogyasztható (magvas rúd vagy mi a neve; nem túl jó az íze, így nem csodálkozom, hogy a picim nincs oda érte), a másik viszont több ilyen, frissen készült sütivel rendelkezik, bár ott meg a mezei kifli és zsemle borzalmas ízű, száraz, kopog, bármikor megy az ember az utóbbi időben.

Namost ebben az utóbbi boltban szokták hirdetgetni, hogy ilyen-olyan fitt és fogyókúrás és laktózmentes sütik akciósak. Csak 119 Ft és társai áron vannak ezek a hamik. (Összehasonlítva: egy Norbiupdate boltban nincs igazán laktózmentes termék, ám ott is 300 Ft körül van egy darab süti, mert mérik ám!, a bio meg natúr akármis boltokban viszont 450-500 Ft egyetlen árva darab, ha megveszi az ember.) Én viszont nem tudok szánni napi 2-300 Ft-ot csak arra, hogy a picikém (aki ugye hivatalosan nem laktózérzékeny, csak gyakorlatilag nem bírja) pici pocakja tele legyen ilyen finomságokkal. Szégyen vagy sem, de én is gyesből meg családi pótlékból élek. Na meg apa fizetéséből – aki gyakorlatilag egy egész céget visz egyedül, csak a fizetése van messze a munkájának értéke alatt; mai magyar vállalkozó a tulaj -, ami szintén nem sok ötőnkre. Meg hát az a bolti száraz és elég zsíros tésztával rendelkezik, tehát kívül kopog, annyira száraz, aztán ha kézbe veszi a baba, érdemes elgondolkodni, mivel szedi ki a zsírfoltot a gyerek ruhájából, mert zsírpaca az lesz bőven. Ezért úgy döntöttem, hogy megsütöm én inkább itthon, házilag, úgy, hogy vigyázok: tényleg ne menjen bele semmi olyan anyag, ami nem az ő pocakjába való. Megszületett hát a csokis-túrós rúd.

IMG_20150915_193434

Laktózmentes csokis-túrós rúd házilag

  Hozzávalók 4 db-hoz:

  • 1 dl laktózmentes tej
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna és kb. ugyanennyi szárított élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 ek olaj
  • kb. 17 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 doboz (250 g) laktózmentes túró (Aldis)
  • 4 kocka Boci étcsokoládé
  • 1 tojás enyhén felverve, kettészedve
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 kk citromlé

Elkészítés:

  1. Előveszünk egy tálat. Nem kell túl nagyot, mert csak kis adag lesz belőle. 🙂 Beletesszük a lisztet. (Nekem először 15 dkg volt a liszt, aztán bele kellett tenni még 1 ek-nyit, ami ugye nagyjából 2 dkg, azért van így írva a hozzávalókban.) Összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával, és a langyos, “agyoncukrozott” tejben felfuttatott pici élesztővel. Beledolgozzuk a tojást (egy tojást leütünk, villával egyneműre keverjük, és kb. a felét ide öntjük, a többi marad a kenéshez), az olajat és cipóvá gyúrjuk. Akinek nagyon száraz lett, tehet hozzá még tejet, de vigyázat, ne legyen folyós!
  2. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Akkorának kell lennie, hogy a tenyerünk 4x elférjen rajta bőven. Ekkor negyedeljük. A kapott téglalapra helyezzük az összekevert túrótölteléket (=túró, citromlé, vaníliás cukor), ezek tetejére pedig a vékonyra darabolt 1-1 csokikockát. Vigyázat! Nem jó a tejcsoki, az elég sok laktózt tartalmaz! Körbekenjük a kis téglalapokat, két oldalát ráhajtjuk, majd feltekerjük, lelapítjuk a kezünkkel, és egy késsel bevagdossuk, lekenjük a maradék tojással.
  3. Sütőpapíros tepsiben 25 perc alatt, 180 fokon megsütjük.

IMG_20150915_190212

 

IMG_20150915_193132

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Cuki minikék


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!