bopciblog

Édes, fűszeres, csípős, gyógyító: rozmaringos húsgombóc

Eredetileg fasírtot akartam sütni. Aztán tárkonyos ragulevest. De a végére paradicsomos húsgombóc lett, nem pont hagyományos módon. Amit így, utólag egyáltalán nem bánok, hisz olyan ízvilágot hoztam össze, hogy – szégyen vagy sem -, mindannyian repetáztunk belőle. A különlegessége tényleg a fűszerezése, mert nem pirospaprika és só van benne, hanem egy elenyészőnek nem nevezhető mennyiségű rozmaring. Ami ugye – egymás közt szólva – nem a hagyományos címszó alatt keresendő, mint magyaros fűszerezés.

Hogy miért rozmaring? Mondhatnám, hogy “mert az került a kezembe a polcról”, de ez csak félig igaz. Mivel hűvösödik az idő, előtérbe kerülnek a természetes gyógymódok, a rozmaringról pedig köztudott, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik – meg a magas vérzsír szintet is segít csökkenteni, a cukorbetegekre is jótékony hatással van, köszvényt is gyógyítottak vele… és sorolhatnám. De nekem jelenleg elég volt most a gyulladáscsökkentő hatása.

rozmaringFotó: femina.hu

Édes, fűszeres, csípős: rozmaringos húsgombóc

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált disznóhús
  • 3 marék hosszú szemű rizs
  • 2 ek só
  • 1 kk morzsolt, szárított rozmaring
  • 1 kk frissen őrölt feketebors
  • 1 szép, nagy, friss tojás (még melegen hoztam be :D), minimum M-es méretű, de inkább L-es
  • 1 nagy doboz passzírozott paradicsom
  • 3 ek liszt

Elkészítés:

  1. A húsgombócot összeállítjuk: a húst a megmosott rizzsel, a sóval és a fűszerekkel összekeverjük, végül a tojással összedolgozzuk. (Hogy mekkora pontosan a tojás, azt nem tudom, de nem pici, tehát az S-es méretű bolti tojásból legalább kettő kell, mert közel 100g-osak a tojásaink, végre. :))
  2. Teás kanállal mérve egy-egy kis gombóckát formálunk és forró, lobogó sós vízben kifőzzük őket. Ha megfőttek, a főzővíz nagyrészét kiöntjük, kb. másfél-két liter kivételével, amibe beleöntjük a passzírozott paradicsomot, újra megsózzuk (1 ek mehet bele), és felforraljuk. (Ízlés szerint lehet bele cukrot is tenni.) Kiveszünk belőle 3-4 dl forró vizet, amit gyors mozdulattal a liszttel simára kavarunk, és folyamatos kavarás mellett a forró paradicsomos lébe főzünk. Legalább 5 percig tovább forraljuk, majd tálalhatunk is.

IMGP5762-1-2

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Nagyon guszti


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!