Édes, fűszeres, csípős, gyógyító: rozmaringos húsgombóc

Eredetileg fasírtot akartam sütni. Aztán tárkonyos ragulevest. De a végére paradicsomos húsgombóc lett, nem pont hagyományos módon. Amit így, utólag egyáltalán nem bánok, hisz olyan ízvilágot hoztam össze, hogy – szégyen vagy sem -, mindannyian repetáztunk belőle. A különlegessége tényleg a fűszerezése, mert nem pirospaprika és só van benne, hanem egy elenyészőnek nem nevezhető mennyiségű rozmaring. Ami ugye – egymás közt szólva – nem a hagyományos címszó alatt keresendő, mint magyaros fűszerezés.

Hogy miért rozmaring? Mondhatnám, hogy “mert az került a kezembe a polcról”, de ez csak félig igaz. Mivel hűvösödik az idő, előtérbe kerülnek a természetes gyógymódok, a rozmaringról pedig köztudott, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik – meg a magas vérzsír szintet is segít csökkenteni, a cukorbetegekre is jótékony hatással van, köszvényt is gyógyítottak vele… és sorolhatnám. De nekem jelenleg elég volt most a gyulladáscsökkentő hatása.

Fotó: femina.hu

Édes, fűszeres, csípős: rozmaringos húsgombóc

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A húsgombócot összeállítjuk: a húst a megmosott rizzsel, a sóval és a fűszerekkel összekeverjük, végül a tojással összedolgozzuk. (Hogy mekkora pontosan a tojás, azt nem tudom, de nem pici, tehát az S-es méretű bolti tojásból legalább kettő kell, mert közel 100g-osak a tojásaink, végre. :))
  2. Teás kanállal mérve egy-egy kis gombóckát formálunk és forró, lobogó sós vízben kifőzzük őket. Ha megfőttek, a főzővíz nagyrészét kiöntjük, kb. másfél-két liter kivételével, amibe beleöntjük a passzírozott paradicsomot, újra megsózzuk (1 ek mehet bele), és felforraljuk. (Ízlés szerint lehet bele cukrot is tenni.) Kiveszünk belőle 3-4 dl forró vizet, amit gyors mozdulattal a liszttel simára kavarunk, és folyamatos kavarás mellett a forró paradicsomos lébe főzünk. Legalább 5 percig tovább forraljuk, majd tálalhatunk is.

Címkék: , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »