Nagyon intenzíven vajas ízű kakaós csiga van terítéken. A tésztába ugyan nem sok kell, de a többi rész mindenhol vajjal van készítve – ez az állagán és az ízén is szembejön velünk. Extra puha, nagyon könnyű, légies csigáról van szó. Nem tudom eldönteni, hogy az illata vagy az íze lett jobb. Talán felesleges is 🙂
Az viszont biztos, hogy aki fogyókúrázni akar, az ne egyen ilyet! Abbahagyhatatlan és tele van szénhidráttal. Cserébe viszont finom 😉 Iskolába is vihető nasi, mert annyira nem kakaós, hogy összekenjen mindent a gyerkőc, ám mindenki irigyelni fogja érte.
Vajas kakaós csiga
Hozzávalók:
Tészta:
1,8 dl tej
75 g vaj
1 nagy csipet só
1 tojás
45 dkg liszt
1 zacskó (drOetker) szárított élesztő
5 púpozott ek cukor
pár csepp (üvegcsés, tehát erős) citrom-, vanília- és rumaroma
Töltelékhez:
kb. 10 dkg vaj olvasztva
3 ek holland kakaópor
6 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tejet és a vajat melegen adjuk hozzá. Alaposan, hólyagosra dagasztva, letakarva egy órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a vaj kétharmadával, rászórjuk a kakaóport és a cukrokat, és feltekerjük, úgy, hogy a száraz részen (tehát a hátán) folyamatosan kenjük olvasztott vajjal. Végül kétujjnyi vastagra vágjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe téve a maradék vajjal megkenjük és 170 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.