Nem sokkal négy óra előtt eszembe jutott, hogy ha apa elhozza a nagylányt a suliból, csak kellene neki csinálni valami nasit. A túrófánkot imádja, a körte a kedvenc gyümölcse (érik is jelenleg), elég édesszájú is a szentem, én pedig édes szerelemmel vagyok iránta, úgyhogy megszületett ez a bögrés, csak összekavarom és kisütöm hami. A 20 perc a tényleges elkészülési ideje a receptben található mennyiségnek, vita nélkül.
A bögre a klasszikus méretezést: 250 ml-es bögrét jelent.
Körtés túrófánk vaníliás körteszósszal
Hozzávalók:
- 2 szép nagy körte
- fél bögre kristálycukor
- csipetnyi só
- 1 bögre búzafinomliszt
- fél kis zacskó túró (kb. 12 dkg)
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- 1 csomag sütőpor
Sütéshez:
- olaj
Vaníliás körteszósz:
- 2,5 dl körtelé
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 mk zselatin
- 1 kk kristálycukor
Elkészítés:
- A körtéket megmossuk, meghámozzuk, és vagy lereszeljük, vagy turmixoljuk – ki hogy szereti. Én turmixoltam.
- Hozzáadjuk a tojást, a citrom héját és levét, a tojást, a túrót és alaposan elkavarjuk. Krémes legyen. (Ha botmixerünk van, azzal is lehet ezt a műveletet végezni. Gyorsabb a dolog vele.)
- Belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Közben bekapcsoljuk az olaj alatt a gázt/villanyt.
- Kanállal beleszaggatjuk a meleg olajba és 3-4 perc alatt megsütjük.
- A szószhoz a körtelevet a cukorral és a pudingporral elkeverjük, melegíteni kezdjük. A zselatint a meleg lébe keverjük és újraforrástól számítva két percig még keverjük tovább. Ezt a szószt pár percig hűtjük és úgy tálaljuk a túrófánkokhoz.
Meg kell csinálnom 🙂
Nagymamám túrófánkja jutott eszembe!