Hó vége van. Egyre jobban. És egyre többen néznek aggódva a pénztárcába, hogy ennyi pénzből mégis hogyan hozzák ki az ebédet/vacsorát (itt most nem a reklámra gondolok, hogy melyik boltba kell menni, hanem), hogy konkrétan MIT főzzenek, hogy húsos, zöldséges és laktató legyen. Hát én megmondom: lestyános húskockát!
Az ízéről csak annyit tudok mondani, hogy a lányaim mostanában a “nem akarok húst enni!” nevű hiszti tüneteit produkálják, ám ebből ők is kértek repetát. Kétszer. Ami viszont még fontos adalék lehet: miközben készült, a macskák előszeretettel nyávogtak be az ajtón, hogy mégis mi a fenét csinál a gazdi, hogy ilyen jó az illata, és nekik nem hajlandó adni belőle?! Azt hiszem, ez egy macskanyelven elhangzó bók-áradat volt.
Lestyános húskockák
Hozzávalók:
- 60 dkg sovány disznócomb
- 4-5 db karajcsont
- 5 dkg füstölt szalonna
- fűszerek: 1,5 ek só, 1 tk lestyán, 1 mk frissen őrölt feketebors, 1 ek fokhagymagranulátum, 1 ek őrölt (csípős)paprika por – lehet chili is, 2 ek metélőhagyma
- 1 dl vörösbor (Melora)
- kb. fél liter víz
Elkészítés:
- A disznócombot felkockázzuk. Egy vastag aljú, teflonos lábasban a kis kockákra vágott füstölt szalonnát kisütjük. Nem kell se olaj, se zsír alá, a saját zsírját fogja kiengedni és úgy dolgozunk tovább. Erre a zsírra tesszük a karajcsontokat és megsütjük benne. Se sózás, se víz nem kell hozzá, csak meg kell sütni benne, többször forgatva.
- Most kerül bele a sok-sok, kocka alakúra vágott hús. Fehérítjük minden oldalát, majd megszórjuk a sóval, aztán a többi fűszerrel. Alaposan összeforgatjuk, levesszük kicsire a lángot, és miután átvette az egész húskupac a fűszereket, felöntjük a decinyi borral. Nem kell több, csak a pörcök feloldására van szükség! Elpárologtatjuk az alkoholos gőzt, aztán felöntjük vízzel.
- Lefedve kis lángon, kb. 1 óra alatt készre pároljuk. Kuktában 30-40 perc – mivel csont is van benne. Én vajon párolt fehérboros borsóval és rizzsel tálaltam.
Szívesen megkóstolnám ezt is!