Az alábbi kalács egy olyan kreálmány, amiről magam sem hittem, hogy sikerül. Mert kenyérsütőben akartam sütni, ami aztán úgy döntött, hogy benne ám ne csináljak semmi ilyesmit – köszi! 😀 -, a gyerekek a fejemen ugráltak közben, én pedig szaladgáltam fát vágni-hordani, pipiket arrébb könyörögni a lábam alól, miközben elég rendesen szarrá bőrig áztam a megállás nélküli angyalpisiléstől. (Aki nem értené: a Nagymamám azt mondta mindig, hogy akkor esik az eső, amikor az angyalkák pisilnek. Mivel elég sok felmenőm van mostanra – anyukám, nagymamám, dédmám, hogy csak a nőkről beszéljek -, aki angyalka, ki merem jelenteni, hogy vagy nagyon fel vannak fázva, vagy eddig javították a Mennyország-beli toaletteket.)
Mazsolás-kakaós vajas kalács
Hozzávalók:
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 3,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mk üvegcsés vajvanília aroma
- 1/2 mk üvegcsés citromaroma
- 1/2 mk üvegcsés rumaroma
- 50 dkg búzafinomliszt
- 12 dkg búzarétesliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg mazsola
- 12 dkg kakaópor
Elkészítés:
A hozzávalókat a kakaópor kivételével összedagasztjuk. Kenyérsütő 8-as fokozata tökéletes rá. Ekkor kettévesszük a tésztát, és vagy a kenyérsütővel gyúratjuk hozzá a kakaóport (én ezt ajánlom, mert brutál kakaós lesz a kezünk máskülönben; nagylányom annyit mondott rá, hogy “anya, hű, de piszkos a kezed!” 🙂 ), vagy kézzel esünk neki. A két fél: kakaós és sima tésztát egy-egy henger formára formázzuk, és egymáshoz sodorjuk, majd egy tepsibe, amit esetleg olajjal kikenünk, belecsavarjuk, a tetejét megkenjük tojással. 150-160 fokon kb. egy óra alatt készre sütjük.
Holnap megsütöm csak fahéjjal
De jól néz ki, tele van kakaóval! 🙂
🙂 OK! Köszönöm!
De, javítottam. 🙂 Nem tudom, hogy maradt ki. 🙁
Élesztő nem kell bele? …mert az élesztős tésztáakat kell “dagasztani”, ahogy a recept fogalmaz….
Mokkáskanál. A kk a kiskanál, ez annál jóval kevesebb.
Az MK az a merökanál?