bopciblog

8 perces puha csoda: bögrés almás sütőtökfánk

Ki emlékszik rá, hogy a jómúltkor megvettem egy almapürével telepakolt üveget? 😉 Na? Megvan? Hát most eljött az ideje, hogy fel is használjam! Tegnap emlegettem, hogy sütőtök, és úgy használom fel, ahogy még eddig máshol nem láttam, hát most eljött az idő. Igen, bizony, mindkettő van benne. De emellett puha és bögrés is a süti. Bár giga adag, de el fog fogyni, úgy érzem, nem csak nálunk.

Szokásommal ellentétben tényleg bögrézve lett az az őszi finomság.

1 bögre 250 ml-t jelent.

IMGP5900-1

Almás sütőtökfánk

 

Hozzávalók:

  • 7 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 tojás
  • 1 bögre sütőtök
  • fél bögre almapüré
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bögre kristálycukor
  • fél bögre olvasztott kókuszzsír
  • fél csomag friss élesztő
  • csipet só
  • pici fahéj – csak az ízéért-illatáért
  • fél kiskanál szárított reszelt citromhéj

Tetejére:

  • almaszósz, körtelekvár, fahéjas porcukor, stb., ki hogy szereti 🙂

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, a zsiradékkal (a paraszti konyha hívei nyugodtan csinálhatják zsírral, nem fogja elrontani :)), beletesszük a tojást, a tej maradék részét, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőtököt, az almát, a fahéjat, és a felfuttatott élesztővel eldolgozzuk. Alaposan ki kell dagasztani. (Aki nem bírja, készítheti kenyérsütőben is, tudjátok, a 8-as program. ;))

IMGP5888-1

2. Miután letakarva duplájára kelesztettük, kicsit kisebb, mint ujjnyira kinyújtjuk lisztezett deszkán, és köröket szaggatunk belőle. Így (méretet nem tudok, erre pedig cirill betűkkel van írva; nem tanultam oroszul, hiába volt orosz szakos tanárnéni az anyukám, amikor nálunk kezdődött volna az orosz tanítás, pont akkor kellett utálni az oroszokat):

IMGP5889-1

3. Ezeket a köröket az olajjal kikent fánksütőbe tesszük, és 190 fokon kerek 8 perc alatt megsütjük. Innen a 8 perc a címben. 🙂 Mivel narancssárga a tészta, nem lehet majd látni, hogy pontosan mennyire van megsülve, ezért én lemértem. A 10 perc sok volt, a 7 percnél vissza kellett tenni még, úgyhogy maradt a 8 perc rá, hogy át is süljön, de ne égjen meg, hanem ez a finom, puha, légiesen könnyed fánk legyen belőle.

IMGP5896-1

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a facebook oldalamhoz is, ahol további érdekességeket találhatsz, gyors megosztásokat, és úgy egyáltalán közelebb kerülhetsz hozzánk.

Na meg nyereményjátékok is vannak. 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Ez lesz az egyik kedvencem már látom


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!