Szokásommal ellentétben tényleg bögrézve lett az az őszi finomság.
1 bögre 250 ml-t jelent.
Almás sütőtökfánk
Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, a zsiradékkal (a paraszti konyha hívei nyugodtan csinálhatják zsírral, nem fogja elrontani :)), beletesszük a tojást, a tej maradék részét, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőtököt, az almát, a fahéjat, és a felfuttatott élesztővel eldolgozzuk. Alaposan ki kell dagasztani. (Aki nem bírja, készítheti kenyérsütőben is, tudjátok, a 8-as program. ;))
2. Miután letakarva duplájára kelesztettük, kicsit kisebb, mint ujjnyira kinyújtjuk lisztezett deszkán, és köröket szaggatunk belőle. Így (méretet nem tudok, erre pedig cirill betűkkel van írva; nem tanultam oroszul, hiába volt orosz szakos tanárnéni az anyukám, amikor nálunk kezdődött volna az orosz tanítás, pont akkor kellett utálni az oroszokat):
3. Ezeket a köröket az olajjal kikent fánksütőbe tesszük, és 190 fokon kerek 8 perc alatt megsütjük. Innen a 8 perc a címben. 🙂 Mivel narancssárga a tészta, nem lehet majd látni, hogy pontosan mennyire van megsülve, ezért én lemértem. A 10 perc sok volt, a 7 percnél vissza kellett tenni még, úgyhogy maradt a 8 perc rá, hogy át is süljön, de ne égjen meg, hanem ez a finom, puha, légiesen könnyed fánk legyen belőle.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a facebook oldalamhoz is, ahol további érdekességeket találhatsz, gyors megosztásokat, és úgy egyáltalán közelebb kerülhetsz hozzánk.
Na meg nyereményjátékok is vannak. 🙂