Chilis, borsos, nem csípős bögrés pogácsa nyújtás nélkül
Hallott már valaki olyanról, hogy egy pár falatnyi pogácsa elég rendes mennyiségű borssal és chilivel van megpakolva, mégsem csíp? Csak a természetes íze jön ki a pogácsában. Nem, nem őrültem meg, tényleg ilyen lett! Ráadásul hiperszuperpuha, eteti magát, sajtos, és másnap is finom -bár nincs benne még krumpli sem.
Chilis-borsos pogácsa
Hozzávalók:
- 1 bögre 20 %-os tejföl
- 1 szűk bögre puha margarin (nem olvasztott)
- 1 kk só
- fűszerek: tört chilipaprika, őrölt cayenne bors, őrölt feketebors
- 6 bögre búzafinomliszt
- kb. fél csomag friss élesztő
- 0,3 dl tej & 1 kk cukor
- 1 tojás sárgája
- fél bögre reszelt sajt
Elkészítés:
A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg fut, addig a lisztet a sóval összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. A tejfölbe beletesszük a chilipaprikát, cayenne borsot, feketeborsot – ez a három összesen egy kiskanálnyi legyen -, és 4-5 perc állás után hozzákeverjük a lisztes keverékhez. A tojássárgájával és a felfutott élesztővel elkeverjük, legvégül hozzáadjuk a sajtot, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva egy jó órát pihentetjük. Óvatosan kilapogatjuk (nem nyújtjuk) kb. kétujjnyi vastagra, bevagdossuk, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal. Sütőben 175 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük.