Nem szépítem, a süti egyben nem túl bizalomgerjesztő. Konkrétan úgy néz ki, mint aminek a tetejére egy szétfolyt és megpörkölt agyat raktak. Ám ha beleharap az ember… valami isteni, mennyei ízkombináció bontakozik ki, amit elsőre nem is lehet beazonosítani, mi az, csak azt érzi a kóstoló, hogy még-még-méééég!
Hogyan is született a süti? Csinálni akartam valami finomat, ami vajas is, almás is, ám semmi időm nem volt, valamint félig lezsibbadt szájjal (fogászaton jártam ma; még este is hatott az érzéstelenítő) nem akaródzott kivárni, hogy megkeljen a tészta, ki is nyújtsam, stb. Lehet, hogy önző vagyok, de ez van. 🙂 3 gyerek mellett?! 😀
Bitangjó elő-halloweeni süti
Hozzávalók:
alap:
- 3,5 bögre liszt
- 1 bögre kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 tojás
- 1 szűk bögre puha vaj (lemértem, 13,3 dkg volt)
- 1 csipet só
töltelék:
- 1 marék gríz
- 2 nagy alma
- fél bögre cukor
- őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
teteje:
- 3 tojásfehérje
- fél bögre porcukor
- pár csepp narancs- és mandulaaroma (üvegcsés)
- kb. negyed-fél dl málnaszörp (nem “ízű”)
Elkészítés:
- Az alap hozzávalóit összegyúrjuk, majd elfelezzük, ha vékony alapot szeretnénk – és eltesszük a következő adaghoz, mert egy adag nem elég belőle! 😉 -, ha vastagot, akkor maradhat az egész úgy, ahogy van. Egy kerek tortaforma aljára nyomkodjuk, kb. egy ujjnyit felfele hagyunk belőle az oldalára (mintha pitét készítenénk), és meghintjük grízzel.
- Az almát ráreszeljük, megcukrozzuk, fűszerezzük, és 190-200 fokon sütjük fél óráig. Addig felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és az aromákkal. Ezt a sütőből kivett süti tetejére tesszük, vigyázva, hogy a felhúzott szélére ne jusson, mert akkora oda tud ragadni, és a kapcsos oldalrészt nehezebben tudjuk leszedni. Egy villával belekarcoljuk a málnaszörpöt (ez lesz az “agy”). Visszatoljuk a sütőbe és 200 fokon légkeveréssel kb. 10 percig sütjük még. Hűlés után szeleteljük. 🙂
Fincsi lehet