Nem szépítem, a süti egyben nem túl bizalomgerjesztő. Konkrétan úgy néz ki, mint aminek a tetejére egy szétfolyt és megpörkölt agyat raktak. Ám ha beleharap az ember… valami isteni, mennyei ízkombináció bontakozik ki, amit elsőre nem is lehet beazonosítani, mi az, csak azt érzi a kóstoló, hogy még-még-méééég!
Hogyan is született a süti? Csinálni akartam valami finomat, ami vajas is, almás is, ám semmi időm nem volt, valamint félig lezsibbadt szájjal (fogászaton jártam ma; még este is hatott az érzéstelenítő) nem akaródzott kivárni, hogy megkeljen a tészta, ki is nyújtsam, stb. Lehet, hogy önző vagyok, de ez van. 🙂 3 gyerek mellett?! 😀
Bitangjó elő-halloweeni süti
Hozzávalók:
alap:
3,5 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
2 tojás
1 szűk bögre puha vaj (lemértem, 13,3 dkg volt)
1 csipet só
töltelék:
1 marék gríz
2 nagy alma
fél bögre cukor
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
teteje:
3 tojásfehérje
fél bögre porcukor
pár csepp narancs- és mandulaaroma (üvegcsés)
kb. negyed-fél dl málnaszörp (nem “ízű”)
Elkészítés:
Az alap hozzávalóit összegyúrjuk, majd elfelezzük, ha vékony alapot szeretnénk – és eltesszük a következő adaghoz, mert egy adag nem elég belőle! 😉 -, ha vastagot, akkor maradhat az egész úgy, ahogy van. Egy kerek tortaforma aljára nyomkodjuk, kb. egy ujjnyit felfele hagyunk belőle az oldalára (mintha pitét készítenénk), és meghintjük grízzel.
Az almát ráreszeljük, megcukrozzuk, fűszerezzük, és 190-200 fokon sütjük fél óráig. Addig felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és az aromákkal. Ezt a sütőből kivett süti tetejére tesszük, vigyázva, hogy a felhúzott szélére ne jusson, mert akkora oda tud ragadni, és a kapcsos oldalrészt nehezebben tudjuk leszedni. Egy villával belekarcoljuk a málnaszörpöt (ez lesz az “agy”). Visszatoljuk a sütőbe és 200 fokon légkeveréssel kb. 10 percig sütjük még. Hűlés után szeleteljük. 🙂