bopciblog

Csokis répatorta – bögrésen és laktózmentesen

Az alábbi torta egy keverék abszolút mértékben, hisz innen is, onnan is vettem hozzá dolgokat. (A tyúkok alól is, a kerítés mellől a földből is, meg a konyhaszekrényből is. :D)

Eredetileg másféle tortát akartam csinálni, de ez sikeredett belőle.

Mivel a Picim szó szerint tetőtől talpig dugig van kiütéssel, “kénytelen” voltam száz százalékig laktózmentesre készíteni a nasit. Mert hát nasizni kell. Mi több, muszáj. 🙂 A csoki és a répa pedig olyan dolog, ami durván passzol egymáshoz. Főleg, hogy az anyukámtól úgy tanultam: a répában levő A-vitamin zsiradék hatására oldódik ki teljesen – a csoki pedig belesorolható a zsiradékok közé. Meg a vaj is. 🙂

Tehát mondhatni egészséges torta következik. 😀

Khmm, tessék az aljáig elolvasni a receptet! Fontos! 🙂

 

Csokis répatorta

Hozzávalók:

  • 3 bögre finomliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 bögre cukor
  • 3 bögre finomra reszelt nyers sárgarépa
  • 1 bögre olvasztott (laktózmentes) vaj
  • fél bögre olaj
  • fél bögre kókuszreszelék
  • fél bögre apróra tördelt étcsoki
  • 4 tojás
  • Forma kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítés:

Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük: először a száraz anyagokat (Picim nagyon ügyes volt, segített, azaz ő kavarta össze 🙂 kis cukrásznövendékem <3), majd a végén a nedveset: vajat, olajat, répát), és egy kivajazott-lisztezett kör alakú, kapcsos tortaformába öntjük. 175 fokon 85 percig sütjük. (Igen, ennyi idő kell neki, nem írtam el!)

IMG_20151020_154827

IMG_20151020_163430

IMG_20151020_182916

Apró megjegyzések:

  • az eredeti recept máshogy írja a sütést; ennél a változatnál ez a jó, nem az, amit leírt a szerzője (http://www.livingkitchen.reblog.hu)
  • laktózmentes vajat (többek közt) az Aldiból érdemes venni, mert ott jó fajta a vaj; én mindenhez azt használom, mármint az Aldist. Tehát ha olyan ízt szeretnétek elérni, mint amilyen az enyém, érdemes elsétálni egy Aldiba.
  • a tojást tényleg a végén érdemes elkeverni benne, lehetőleg előre egyneműsítve, tehát összekeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját, mondhatni enyhén felverjük
  • vannak olyan receptes oldalak, ahol 60 percet írnak légkeveréssel, hát nekem nem jött be: úgy sületlen belül, kívül pedig száraz lett
  • lehet mézzel is helyettesíteni a cukrot, de akkor másfél bögre kell bele (mert hát kukoricaszirupot nem használunk itthon)
  • a só ennyi kell bele, nem kevesebb; ha nem mersz beletenni ennyit, ízetlen lesz
  • nekem nem volt már idő a tetejére akármilyen mázat készíteni, de porcukorból, marcipánból, mascarpone sajtból nyugodtan lehet kreálni plusz réteget
  • a tejcsoki gyengébb ízű, azért érdemes étcsokit használni bele – amikor elolvad a szánkban…?! Mmm, mennyei!

IMGP6298-1

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Sose ettem még répával készült ételt.pedig biztos finom

  2. Emese Spanderné Bujda says:

    Répatortát még nem kóstoltam!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!