Az alábbi torta egy keverék abszolút mértékben, hisz innen is, onnan is vettem hozzá dolgokat. (A tyúkok alól is, a kerítés mellől a földből is, meg a konyhaszekrényből is. :D)
Eredetileg másféle tortát akartam csinálni, de ez sikeredett belőle.
Mivel a Picim szó szerint tetőtől talpig dugig van kiütéssel, “kénytelen” voltam száz százalékig laktózmentesre készíteni a nasit. Mert hát nasizni kell. Mi több, muszáj. 🙂 A csoki és a répa pedig olyan dolog, ami durván passzol egymáshoz. Főleg, hogy az anyukámtól úgy tanultam: a répában levő A-vitamin zsiradék hatására oldódik ki teljesen – a csoki pedig belesorolható a zsiradékok közé. Meg a vaj is. 🙂
Tehát mondhatni egészséges torta következik. 😀
Khmm, tessék az aljáig elolvasni a receptet! Fontos! 🙂
Csokis répatorta
Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- fél tk sütőpor
- 1 tk só
- 1 bögre cukor
- 3 bögre finomra reszelt nyers sárgarépa
- 1 bögre olvasztott (laktózmentes) vaj
- fél bögre olaj
- fél bögre kókuszreszelék
- fél bögre apróra tördelt étcsoki
- 4 tojás
- Forma kikenéséhez vaj és liszt
Elkészítés:
Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük: először a száraz anyagokat (Picim nagyon ügyes volt, segített, azaz ő kavarta össze 🙂 kis cukrásznövendékem <3), majd a végén a nedveset: vajat, olajat, répát), és egy kivajazott-lisztezett kör alakú, kapcsos tortaformába öntjük. 175 fokon 85 percig sütjük. (Igen, ennyi idő kell neki, nem írtam el!)
Apró megjegyzések:
- az eredeti recept máshogy írja a sütést; ennél a változatnál ez a jó, nem az, amit leírt a szerzője (http://www.livingkitchen.reblog.hu)
- laktózmentes vajat (többek közt) az Aldiból érdemes venni, mert ott jó fajta a vaj; én mindenhez azt használom, mármint az Aldist. Tehát ha olyan ízt szeretnétek elérni, mint amilyen az enyém, érdemes elsétálni egy Aldiba.
- a tojást tényleg a végén érdemes elkeverni benne, lehetőleg előre egyneműsítve, tehát összekeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját, mondhatni enyhén felverjük
- vannak olyan receptes oldalak, ahol 60 percet írnak légkeveréssel, hát nekem nem jött be: úgy sületlen belül, kívül pedig száraz lett
- lehet mézzel is helyettesíteni a cukrot, de akkor másfél bögre kell bele (mert hát kukoricaszirupot nem használunk itthon)
- a só ennyi kell bele, nem kevesebb; ha nem mersz beletenni ennyit, ízetlen lesz
- nekem nem volt már idő a tetejére akármilyen mázat készíteni, de porcukorból, marcipánból, mascarpone sajtból nyugodtan lehet kreálni plusz réteget
- a tejcsoki gyengébb ízű, azért érdemes étcsokit használni bele – amikor elolvad a szánkban…?! Mmm, mennyei!
Sose ettem még répával készült ételt.pedig biztos finom
Répatortát még nem kóstoltam!