bopciblog

Majdnem lúdláb torta – cserébe finom! :)

Ez a majdnem lúdláb torta úgy indult, hogy csokis tortát készítek. De mégsem azt csináltam. Nekiálltam reggel – hajnali 3-kor ébresztett a Picim, aztán még csak most, 1 óra körül aludt el, közte vandálkodott – piskótát sütni. Nem, az istennek nem akart sikerülni. Még sütőporral sem. Közben persze, mint előrelátó-gondolkodó-számolgató-logisztikázó Dedóvó Házirobot, elkezdtem készíteni a krémet. Ahogy összeállt a krém, még mindig sehogy nem állt a piskóta a sütőben. Hmm. Határozott szemöldökráncolást tartottam. Aztán hogy nagy nehezen – szétrepedt felsőrésszel! – megsült, vártam, hogy hűljön, és majd én megfordítom, és hátha jó lesz! felkiáltással majd kettévágom szép komótosan. Hát nem. K Ez a piskóta ezt sem akarta. Az alját nem akarta elengedni a formának, ráadásul olyan szépen, harminc fokos szögben kezdett el széttörni, amilyet szándékosan sem lehetett volna elkövetni vele.

Nem adtam fel, csináltam egy csíkos piskótát is. 🙂 Úgyhogy most ennek a csíkos, “márványos” piskótával készült lúdláb-szerű (egyébiránt piszokfinom!) tortának a receptjét mutatom meg.

IMGP6309

Azért sem klasszikus lúdláb, mert belül nem a szokványos módon van a meggy/cseresznye meg a csokikrém, a tetején sincs egy fikarcnyi krém sem (apa közölte, amikor látta a félkész művet hűlni a hűtőben, hogy “már megint csináltál egy piskótát, ami ott fog megrohadni” – kössz!), és tényleg nem túl bizalomgerjesztő látványt nyújt, míg el nem készül. 🙂 De finom! 🙂

Majdnem lúdláb torta by bopci

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2,5 ek búzafinomliszt
  • fél ek 22-24%-os kakaópor

Krém:

  • 13 dkg puha vaj (nem margarin)
  • 8 dkg porcukor
  • 4 dkg 22-24%-os kakaópor
  • pici rumaroma
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 2 púpozott ek liszt
  • 5 dkg tejcsoki
  • 1 ek tej

Kennivaló:

  • fél üveg meggy/cseresznye dzsem; az a fajta, amit nem turmixolunk össze, hanem darabosan marad a befőzéskor

Tetejére:

  • 75 g étcsoki
  • 1-2 ek olaj
  • 1 ek zsíros tej

Elkészítés:

  1. Egy 3 tojásos piskótát készítünk, úgy, hogy a kakaóport a legvégén csak belekavarjuk örvény-szerűen, hogy márványos legyen a piskótánk. Tűpróbával megsütjük, kihűtjük.
  2. Amíg sül&hűl, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rumaromát cseppenként (ha gyorsabban adjuk hozzá, ki tud csapódni, mert vizes), majd hozzákeverjük a kakaóport. Ezt a hűtőbe tesszük. Egy edényben felfőzzük a tejet a liszttel, jó sűrűre (nekem ez mikróban másfél perc volt), és kavarva kihűtjük. A tejcsokit megolvasztjuk a tejjel, és ha szobahőmérsékletre hűtöttük, hozzákeverjük a vajas keverékhez, amibe lazítóként a lisztes-tejes kulimászt forgattuk. Alaposan kikerverjük, csomómentesre, és legalább fél órára száműzzük a hűtőbe.
  3. A piskótát félbevágjuk, megkenjük a dzsemmel (nem kell sajnálni ;)), erre jön majdnem az egész adag csokis krém, ezt beborítjuk a másik fél piskótával, és az 1-2 evőkanál krémmel, amit meghagytunk, körbekenjük az egészet. Hűtőben pihentetjük egy órát legalább (jól kihűtjük).

    IMG_20151029_113013

  4. Felolvasztjuk az étcsokit az olajjal és a tejjel, és ha meghűlt, rákenjük a hűtőből kivett, hideg tortára és az oldalára. A tetejét tetszőlegesen díszítjük.
  5. 1-2 óra pihentetés után vágható.

IMGP6307b

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Jól néz ki

  2. Emese Spanderné Bujda says:

    Nagyon guszta ez a torta is! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!