Ez a majdnem lúdláb torta úgy indult, hogy csokis tortát készítek. De mégsem azt csináltam. Nekiálltam reggel – hajnali 3-kor ébresztett a Picim, aztán még csak most, 1 óra körül aludt el, közte vandálkodott – piskótát sütni. Nem, az istennek nem akart sikerülni. Még sütőporral sem. Közben persze, mint előrelátó-gondolkodó-számolgató-logisztikázó Dedóvó Házirobot, elkezdtem készíteni a krémet. Ahogy összeállt a krém, még mindig sehogy nem állt a piskóta a sütőben. Hmm. Határozott szemöldökráncolást tartottam. Aztán hogy nagy nehezen – szétrepedt felsőrésszel! – megsült, vártam, hogy hűljön, és majd én megfordítom, és hátha jó lesz! felkiáltással majd kettévágom szép komótosan. Hát nem. K Ez a piskóta ezt sem akarta. Az alját nem akarta elengedni a formának, ráadásul olyan szépen, harminc fokos szögben kezdett el széttörni, amilyet szándékosan sem lehetett volna elkövetni vele.
Nem adtam fel, csináltam egy csíkos piskótát is. 🙂 Úgyhogy most ennek a csíkos, “márványos” piskótával készült lúdláb-szerű (egyébiránt piszokfinom!) tortának a receptjét mutatom meg.
Azért sem klasszikus lúdláb, mert belül nem a szokványos módon van a meggy/cseresznye meg a csokikrém, a tetején sincs egy fikarcnyi krém sem (apa közölte, amikor látta a félkész művet hűlni a hűtőben, hogy “már megint csináltál egy piskótát, ami ott fog megrohadni” – kössz!), és tényleg nem túl bizalomgerjesztő látványt nyújt, míg el nem készül. 🙂 De finom! 🙂
Majdnem lúdláb torta by bopci
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 2,5 ek búzafinomliszt
- fél ek 22-24%-os kakaópor
Krém:
- 13 dkg puha vaj (nem margarin)
- 8 dkg porcukor
- 4 dkg 22-24%-os kakaópor
- pici rumaroma
- 1,5 dl zsíros tej
- 2 púpozott ek liszt
- 5 dkg tejcsoki
- 1 ek tej
Kennivaló:
- fél üveg meggy/cseresznye dzsem; az a fajta, amit nem turmixolunk össze, hanem darabosan marad a befőzéskor
Tetejére:
- 75 g étcsoki
- 1-2 ek olaj
- 1 ek zsíros tej
Elkészítés:
- Egy 3 tojásos piskótát készítünk, úgy, hogy a kakaóport a legvégén csak belekavarjuk örvény-szerűen, hogy márványos legyen a piskótánk. Tűpróbával megsütjük, kihűtjük.
- Amíg sül&hűl, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rumaromát cseppenként (ha gyorsabban adjuk hozzá, ki tud csapódni, mert vizes), majd hozzákeverjük a kakaóport. Ezt a hűtőbe tesszük. Egy edényben felfőzzük a tejet a liszttel, jó sűrűre (nekem ez mikróban másfél perc volt), és kavarva kihűtjük. A tejcsokit megolvasztjuk a tejjel, és ha szobahőmérsékletre hűtöttük, hozzákeverjük a vajas keverékhez, amibe lazítóként a lisztes-tejes kulimászt forgattuk. Alaposan kikerverjük, csomómentesre, és legalább fél órára száműzzük a hűtőbe.
- A piskótát félbevágjuk, megkenjük a dzsemmel (nem kell sajnálni ;)), erre jön majdnem az egész adag csokis krém, ezt beborítjuk a másik fél piskótával, és az 1-2 evőkanál krémmel, amit meghagytunk, körbekenjük az egészet. Hűtőben pihentetjük egy órát legalább (jól kihűtjük).
- Felolvasztjuk az étcsokit az olajjal és a tejjel, és ha meghűlt, rákenjük a hűtőből kivett, hideg tortára és az oldalára. A tetejét tetszőlegesen díszítjük.
- 1-2 óra pihentetés után vágható.
Jól néz ki
Nagyon guszta ez a torta is! 🙂