A zabpehely egyik barátnőm férje szerint a “szupergabona”, mert könnyű – súlya alapján -, elkészíteni sem ördöngősség, nagyon széles a felhasználási módja, ráadásul fogyasztószerként is érdemes használni, mert rostokban gazdag, teltségérzetet okoz, ezáltal könnyebb nem enni a fogyasztása után iksz órával. Á
Ha ezt ötvözzük két olyan gyümölccsel, ami szezonális – tehát fillérekért hozzá lehet jutni -, és hozzáteszem, hogy tökéletesen lehet variálni a zabpehellyel, rögtön rájöhetünk, hogy a hó végére ez a tökéletes nasi.
Markos zabpelyhes rétes
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (8 lap)
- 8 db nagy, savanykás alma
- 3 fürt fekete szőlő (othello, medok, stb., tehát a sötét színű, amit nem szeretnénk a ruhánkon viszont látni) kimagvalva
- 8 marék zabpehely
- 3 ek kristálycukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 tojás
Elkészítés:
A réteslapot óvatosan 4 fele szedjük: 1 lap lesz elég egy réteshez. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzákeverjük a zabpelyhet és a kimagvazott szőlőt (ez a legmacerásabb művelet), megcukrozzuk, fűszerezzük. A réteslapokra tesszük az almás keveréket, körbekenjük tojással és feltekerjük, a tetejét is megkenjük a tojással. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben 170-180 fokon aranybarnára sütjük.
Nyami
Nekem a meggyes-mákos a kedvencem!