Anno, még 1981-ben készített az én drága anyukám egy sütit – akkor voltam 4 hónapos, gigászi nagy kék szemekkel, és általánosságban full cukisággal. Finom volt, bár a gázsütőben mindig kiszáradt egy kicsit, ám nem is frissen kellett fogyasztani, hanem pár naposan. (Khmm, khmm, soha nem bírta ki szegény süti, hogy kellően megpuhuljon, túl hamar elfogyott ;))
A családi süteményes könyvben az én nevemmel van fémjelezve, most legutóbb a nagymamám keze írásával találtam rá. Én ezt a sütit variáltam át, de nem kicsit 🙂 Majd az eredeti receptet is közzé fogom tenni. Itt a “majd”-on van a hangsúly. 😉 😀
Szóval adott egy nagyon finom süti, egy kevéske maradék sült tök, almapüré… és én ezt mindet bele akartam tenni a sütibe. Jelentem sikerült. Ahogy apának behoztam, hogy egye meg a fotón szereplő darabokat, csak annyit mondott rá, hogy máskor is nyugodtan átvariálhatom a régi, családi receptjeimet. Megengedi. Pedig már az eredeti soha nem készülhet el, anyukám keze kellene hozzá, ami… pár méter mélyen pihen egy ideje.
Bogi süti újragondolva
Hozzávalók:
- 1 bögre puha vaj
- 4 bögre liszt
- 1 bögre kristálycukor
- 1 bögre sült tök
- 3-4 ek almapüré
- fél kk szódabikarbóna
- fél kk őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk reszelt citromhéj
- fél üveg savanykás lekvár
Elkészítés:
- A lekvár kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, jó alaposan.
- Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 180 fokra, légkeverésre állítjuk a sütőt.
- A tésztákból zöld dió méretű gombócokat készítünk, két-három ujjnyi távolságra tesszük egymás mellé őket. Egy kávéspohár alját belisztezzük, és a gombócokat lenyomjuk vele jó alaposan, hogy egy tányérhoz hasonlatos mélyedést kapjunk a golyókból. Ebbe a mélyedésbe teszünk egy-egy kiskanál savanykás lekvárt. Nem kell sütésállónak lennie, viszont mivel elég édes a tészta, ennek ellensúlyozásaként kell használni savanykás lekvárt.
- Kb. 25-30 perc alatt megsül. Porcukorral is meg lehet szórni – apuci így szereti, én pedig minél kevesebb cukorral. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: