Egy pofonegyszerű receptet hoztam. A kakaós csiga ugyanis általában tuti befutó – mint most is -, ám a sima, szimpla kakaó már “gagyi”, ezért fel kellett turbózni. Mivel olcsó volt a narancs, és idén még nem vettünk, hát arra gondoltam, mi van, ha narancsos lesz az a kakaós csiga? Utólag visszagondolva a lehető legtökéletesebb dolog jutott eszembe. 😀 Persze sok dolgot lehet készíteni a narancs és a kakaó/csoki felhasználásával, de most ez készült. Mert autójavítás, favágás, begyújtás és szénhordás közben is meg lehet sütni.
Narancsos kakaós csiga
Hozzávalók:
8 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 bögre zsíros tej
fél bögre olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 bögre cukor
1 narancs leve
töltelék:
1 narancs reszelt héja
2 ek kakaópor
3 ek porcukor
kenéshez:
kb. fél bögre olvasztott vaj (porcukor, tojásfehérje)
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk: először a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd ehhez adjuk a nedveseket, és szép gombóccá gyúrjuk. (kb. 5 perc alatt megvan)
Lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, megszórjuk a reszelt narancshéjjal, a kakaóporral és a porcukorral, és folyamatos kenés mellett feltekerjük. Tehát amit tekerünk a töltelékre, arra kenjük az olvasztott vajat. Ki fog maradni belőle.
A feltekert csigákat ujjnyi vastagra vágjuk, és ha puha csigákat szeretnénk, sütés előtt megkenjük a maradék olvasztott vajjal. Ha ropogósra szeretnénk a tetejét, akkor a maradék vajhoz lehet tenni a tojás fehérjét, és enyhén fel lehet verni porcukorral. Ekkor egy ragadós-karamelles masszát fogunk kapni, amit csak a sütés végén érdemes rákenni, különben ráég.