bopciblog

Bográcsos kecskepörkölt parasztosan

Magunkhoz vettünk egy bográcsos-üstös készletet (tök szuper, egy nullával olcsóbban megúsztuk, mint ha kiépített változatot vettünk volna; az eredeti terv ez volt), és muszáj volt felavatni. Például a kekkével, amit apa vett (azt hittem, élőt, amikor felhívott vizsga előtti napon nagy boldogan, hogy “vettem egy kecskét!” – hát én annyira nem voltam boldog).

Szerencsére internetet, sőt, tévét se néztünk, így boldogan álltunk neki főzőcskézni. (Közben hallottuk a híreket a rádióban; pont akkor mentem be valamiért, és csak lestünk, hogy he?)

IMG_20151114_135600

A jó kecskepörkölt titka az, hogy fiatal húsból készüljön, és kell bele savas folyadék. Na meg az indokolatlanul gigászi mennyiségű hagyma.

A kecskehúsról tudni kell még, hogy a faggyút ajánlatos leszedni róla – nem finom nagy mennyiségben -, és teljesen más az íze, mint pl. a disznónak. Sőt, a rántott csirkemellhez sem hasonlít igazán. 🙂 A húsa szó szerint “tejes” ízű, amihez egy kis “zöld fű” mellékíz is társul. Nagyvárosi gyomornak határozottan furcsa.

Vigyázat, paraszti módú hozzávalók lesznek! 🙂 Mekkre fel! 🙂

 

Bográcsos kecskepörkölt

Hozzávalók (6-8 főre):

  • 5-6 KG Kecskehús
  • 3 marék só
  • 1 marék bors
  • 1 ek köménymag
  • 50 dkg füstölt szalonna
  • (Mértéktelenül sok, szám szerint:) 2,5 kg vöröshagyma
  • 3 egész fej fokhagyma gerezdjeire szedve
  • 6 ek pirospaprika
  • 3-5 dl vörösbor
  • kb. 3 liter víz

Elkészítés:

Egy nagy átmérőjű serpenyőben a tarajosra vágott szalonnát kisütjük, ezen üvegesre pároljuk a kockázott vöröshagymát, majd jól megpaprikázzuk, borsozzuk, enyhén sózzuk, köménymagozzuk a tűzről lehúzva. Ezt a keveréket hozzáöntjük a maradék sóval, a fokhagymával és kb. 2 liter vízzel felöntött kecskehúshoz, ami alá már begyújtottunk. Folyamatos keverés mellett, a bort és vizet fokozatosan hozzáadva, a végén lefedve készre főzzük. Nálunk ez kb. 3 óra volt. Vizes kolompér illik hozzá. (Nem krumplipüré, csak sós vízben főtt krumpli. Majd a szafttal összetörhető nyugodtan. Isteni finom!)

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!