Magunkhoz vettünk egy bográcsos-üstös készletet (tök szuper, egy nullával olcsóbban megúsztuk, mint ha kiépített változatot vettünk volna; az eredeti terv ez volt), és muszáj volt felavatni. Például a kekkével, amit apa vett (azt hittem, élőt, amikor felhívott vizsga előtti napon nagy boldogan, hogy “vettem egy kecskét!” – hát én annyira nem voltam boldog).
Szerencsére internetet, sőt, tévét se néztünk, így boldogan álltunk neki főzőcskézni. (Közben hallottuk a híreket a rádióban; pont akkor mentem be valamiért, és csak lestünk, hogy he?)
A jó kecskepörkölt titka az, hogy fiatal húsból készüljön, és kell bele savas folyadék. Na meg az indokolatlanul gigászi mennyiségű hagyma.
A kecskehúsról tudni kell még, hogy a faggyút ajánlatos leszedni róla – nem finom nagy mennyiségben -, és teljesen más az íze, mint pl. a disznónak. Sőt, a rántott csirkemellhez sem hasonlít igazán. 🙂 A húsa szó szerint “tejes” ízű, amihez egy kis “zöld fű” mellékíz is társul. Nagyvárosi gyomornak határozottan furcsa.
Vigyázat, paraszti módú hozzávalók lesznek! 🙂 Mekkre fel! 🙂
Bográcsos kecskepörkölt
Hozzávalók (6-8 főre):
- 5-6 KG Kecskehús
- 3 marék só
- 1 marék bors
- 1 ek köménymag
- 50 dkg füstölt szalonna
- (Mértéktelenül sok, szám szerint:) 2,5 kg vöröshagyma
- 3 egész fej fokhagyma gerezdjeire szedve
- 6 ek pirospaprika
- 3-5 dl vörösbor
- kb. 3 liter víz
Elkészítés:
Egy nagy átmérőjű serpenyőben a tarajosra vágott szalonnát kisütjük, ezen üvegesre pároljuk a kockázott vöröshagymát, majd jól megpaprikázzuk, borsozzuk, enyhén sózzuk, köménymagozzuk a tűzről lehúzva. Ezt a keveréket hozzáöntjük a maradék sóval, a fokhagymával és kb. 2 liter vízzel felöntött kecskehúshoz, ami alá már begyújtottunk. Folyamatos keverés mellett, a bort és vizet fokozatosan hozzáadva, a végén lefedve készre főzzük. Nálunk ez kb. 3 óra volt. Vizes kolompér illik hozzá. (Nem krumplipüré, csak sós vízben főtt krumpli. Majd a szafttal összetörhető nyugodtan. Isteni finom!)
Kommentek