Az alábbi kalács azért készült, mert eszembe jutott: egyik-másik üzletlánc karácsony közeledtével elég érdekes kalácsokat szokott készíteni, megszórva egy-két ízes morzsával. Ja, meg azért is, mert vettünk gesztenyepürét. (A szelídgesztenye a megfizethetetlen kategória még mindig. 🙁 )
Azokra a félig-meddig fonott kalácsokra célzok, amelyek teflon formájúak.
Ízvilágilag azért így készült, mert a mostani, havas időnek a kötelező mellékterméke a gesztenye. Sülve. Az erdei gyümölcs pedig azért, mert én valahogy telente tudom jobban elképzelni, hogy ilyet egyek, nyáron nem igazán.
Gesztenyés, erdei gyümölcsös, csokis kalács
Hozzávalók:
tészta:
- 250 g gesztenyemassza
- 50 g étcsokoládé kis darabokra törve
- kb. 65-70 dkg liszt (gesztenyemasszától függ, mennyit vesz fel)
- 3,5-4 dl langyos tej
- 1 csomag instant élesztő (Aldis volt)
- 2 dl kristálycukor
- csipetnyi só
- 1 ek vanília kivonat
- pár csepp citromaroma
- 1 tojás
töltelék:
- tojás
- porcukor
- erdei gyümölcsök
- kakaópor
forma kikenéséhez:
- margarin
- liszt vagy porcukor
tetejére:
- tojás
- cukor
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük letakarva egy órán át.
- Attól függően, hogy milyen formánk van (nekem püspökkenyér és kis kalács formáim vannak), annyi fele vágjuk a tésztát, ahány adagba tesszük majd be sülni a sütőbe.
- Vékonyra nyújtjuk, és ha háromba fonjuk, akkor egy-egy bevágást megkenünk tojás&porcukor felvert keverékével, erre tesszük a kakaóport, az erdei gyümölcsöt, összenyomkodjuk hengerré a töltelékes nyújtott részt jó alaposan, ki ne folyjon a töltelék, és úgy fonjuk össze.
- A formát kikenjük-lisztezzük, ha úgy szeretjük, hogy az oldala ropogjon, akkor a liszt helyett porcukrot is lehet használni töltőanyagnak a forma széléhez.
- A tetejüket megkenjük cukros tojással, betoljuk a sütőbe. Kb. 30 perc alatt megsül 160-170 fokon.
Ezt is ki kell próbálnom!
A gesztenyét és az erdei gyümölcsöt eddig még nem házasítottam össze, de jól hangzik 🙂
Nagyon jól néz ki! 🙂
Gusztikák.mire végig böngészem az összes receptjeid lehet sütőmester lesz belőlem 🙂