bopciblog

Adventre készülve: gesztenyés-erdeigyümölcsös-csokis kalács

Az alábbi kalács azért készült, mert eszembe jutott: egyik-másik üzletlánc karácsony közeledtével elég érdekes kalácsokat szokott készíteni, megszórva egy-két ízes morzsával. Ja, meg azért is, mert vettünk gesztenyepürét. (A szelídgesztenye a megfizethetetlen kategória még mindig. 🙁 )

Azokra a félig-meddig fonott kalácsokra célzok, amelyek teflon formájúak.

Ízvilágilag azért így készült, mert a mostani, havas időnek a kötelező mellékterméke a gesztenye. Sülve. Az erdei gyümölcs pedig azért, mert én valahogy telente tudom jobban elképzelni, hogy ilyet egyek, nyáron nem igazán.

IMGP6687-1-2

Gesztenyés, erdei gyümölcsös, csokis kalács

Hozzávalók:

tészta:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 50 g étcsokoládé kis darabokra törve
  • kb. 65-70 dkg liszt (gesztenyemasszától függ, mennyit vesz fel)
  • 3,5-4 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő (Aldis volt)
  • 2 dl kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 1 ek vanília kivonat
  • pár csepp citromaroma
  • 1 tojás

töltelék:

  • tojás
  • porcukor
  • erdei gyümölcsök
  • kakaópor

forma kikenéséhez:

  • margarin
  • liszt vagy porcukor

tetejére:

  • tojás
  • cukor

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük letakarva egy órán át.
  2. Attól függően, hogy milyen formánk van (nekem püspökkenyér és kis kalács formáim vannak), annyi fele vágjuk a tésztát, ahány adagba tesszük majd be sülni a sütőbe.
  3. Vékonyra nyújtjuk, és ha háromba fonjuk, akkor egy-egy bevágást megkenünk tojás&porcukor felvert keverékével, erre tesszük a kakaóport, az erdei gyümölcsöt, összenyomkodjuk hengerré a töltelékes nyújtott részt jó alaposan, ki ne folyjon a töltelék, és úgy fonjuk össze.
    12313668_971968302849994_8190905813072750911_n (3)
  4. A formát kikenjük-lisztezzük, ha úgy szeretjük, hogy az oldala ropogjon, akkor a liszt helyett porcukrot is lehet használni töltőanyagnak a forma széléhez.
  5. A tetejüket megkenjük cukros tojással, betoljuk a sütőbe. Kb. 30 perc alatt megsül 160-170 fokon.

IMGP6685-1

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emese Spanderné Bujda says:

    Ezt is ki kell próbálnom!

  2. Renáta Szabó says:

    A gesztenyét és az erdei gyümölcsöt eddig még nem házasítottam össze, de jól hangzik 🙂

  3. Emese Spanderné Bujda says:

    Nagyon jól néz ki! 🙂

  4. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Gusztikák.mire végig böngészem az összes receptjeid lehet sütőmester lesz belőlem 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!