Adventre készülve: gesztenyés-erdeigyümölcsös-csokis kalács

Az alábbi kalács azért készült, mert eszembe jutott: egyik-másik üzletlánc karácsony közeledtével elég érdekes kalácsokat szokott készíteni, megszórva egy-két ízes morzsával. Ja, meg azért is, mert vettünk gesztenyepürét. (A szelídgesztenye a megfizethetetlen kategória még mindig. 🙁 )

Azokra a félig-meddig fonott kalácsokra célzok, amelyek teflon formájúak.

Ízvilágilag azért így készült, mert a mostani, havas időnek a kötelező mellékterméke a gesztenye. Sülve. Az erdei gyümölcs pedig azért, mert én valahogy telente tudom jobban elképzelni, hogy ilyet egyek, nyáron nem igazán.

Gesztenyés, erdei gyümölcsös, csokis kalács

Hozzávalók:

tészta:

töltelék:

forma kikenéséhez:

tetejére:

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük letakarva egy órán át.
  2. Attól függően, hogy milyen formánk van (nekem püspökkenyér és kis kalács formáim vannak), annyi fele vágjuk a tésztát, ahány adagba tesszük majd be sülni a sütőbe.
  3. Vékonyra nyújtjuk, és ha háromba fonjuk, akkor egy-egy bevágást megkenünk tojás&porcukor felvert keverékével, erre tesszük a kakaóport, az erdei gyümölcsöt, összenyomkodjuk hengerré a töltelékes nyújtott részt jó alaposan, ki ne folyjon a töltelék, és úgy fonjuk össze.



  4. A formát kikenjük-lisztezzük, ha úgy szeretjük, hogy az oldala ropogjon, akkor a liszt helyett porcukrot is lehet használni töltőanyagnak a forma széléhez.
  5. A tetejüket megkenjük cukros tojással, betoljuk a sütőbe. Kb. 30 perc alatt megsül 160-170 fokon.

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »